16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

10. Научно доказани здравословни ползи на магнезий

10. Научно доказани здравословни ползи на магнезий
19 October 2020
1967

Магнезият е четвъртия по важност минерал в тялото. 

Той има много важна роля в здравето на вашето тяло и мозък, но е сигурно, че не може да си набавите нужните количества, дори и да сте на здравословна диета.

В днешната статия ще изброим 10 научно доказани здравословни ползи от приема на магнезий

 

  1. Магнезия участва в стотици биохимични реакции във вашето тяло.

Магнезият е минерал, който се съдържа в почвата, водата, растенията, животните и човека.

60% от магнезия във вашето тяло се съдържа в костите, докато останалото е в мускулите, меките тъкани и кръвта. Всъщност, всяка клетка в тялото съдържа магнезий и се нуждае от него, за да функционира нормално. Една от основните роли е да участва, като кофактор или да подпомага биомеханичните процеси извършващи се от ензимите в организма.

Всъщност, магнезият участва в над 600 реакции във вашето тяло, като някои от тях са:

 • Създаване на енергия: Помага превръщането на храната в енергия 
 • Формирането на протеин: Подпомага създаването на нови протеини от аминокиселините
 • Поддържа гените: Подпомага създаването и поправянето на DNA и RNA
 • Движението на мускулите: Част е от свиването и отпускането на мускулатурата на тялото
 • Регулатор на нервната система: Помага за регулирането на невротрансмитерите, които изпращат сигнали от мозъка и нервната система на тялото.

За съжаление, изследвания доказват, че повече от 50% от населението на Америка и Европа страдат от сериозен дефицит на магнезий в тялото. ( Източник 1 , Източник 2 ).

Обобщение

Магнезият е минерал, който участва и подпомага стотици химични реакции в тялото, обаче голям процент от хора страдат от липсата му.

 

  2. Магнезият подобрява представянето в залата.

Maгнезият има роля в подобряване на представянето по време на тренировка. 

По време на упражнения, вие ще имате нужда от 10-20% повече магнезий, в сравнение с времето през което почивате от упражнения, в зависимост от активността ви. Магнезият подпомагат преминаването на глюкогена в мускулите и на изчистването на млечната киселина от тях, която може да предизвика ранно настъпване на умора.  Изследвания показват, че използването на магнезий, като хранителна добавка, може значително да подобри представянето на атлетите, на по-възрастните или на хора с заболявания. 

В изследване участвали волейболисти, които приемали 250 мг магнезий на ден, което довело до значително подобряване на отскока и движението на ръцете им. ( Източник 3 )
В друго изследване, атлети, които използвали магнезий за период от четири седмици, подобрили значително бягането, колоезденето и плуването в състезания по триатлон. Изследването показало и намаление на отделянето на инсулин и понижени нива на стресовите хормони в тялото. Но все пак изследванията са и до известна степен и противоречиви. Други такива не показали подобрения в показателите при атлети с ниски или нормални нива на този минерал, въпреки че го използвали, като хранителна добавка. ( Източник 4 )

Обобщение :

В редица изследвания използването на магнезий показало значително подобрени резултати, докато при други не били открити такива.

 

  3. Магнезият се бори с депресията

Магнезият има критична роля в мозъчните процеси и в настроението, като ниски нива на минерала водят до повишен риск от депресия. ( Източник 5 ). 

Един анализ на повече от 8 000 човека на възраст под 65 години открил, че ниските нива на магнезия повишават риска от депресия с 22%. ( Източник 6 ). 

Някои експерти вярват, че ниското съдържание на магнезиий в „модерната храна“ е основната причина за зачестилите случаи на депресия и мозъчни заполявания. Докато, други експерти смятат, че има нужда от повече изследвания в тази насока. Но въпреки това, добавянето на минерала, като хранителна добавка ще намали симптомите на депресия – дори в някои от тези случаи промените биха били драматични. В произволно, контролирано изпитване при възрастни хора с депресия, 450 мг магнезий дневно, подобрил настроението, също толкова ефикасно, както при прием на антидепресанти.

Обобщение :

Може би има връзка, между депресията и дефицита на магнезий. Добавянето на този минерал към храната, може да доведе до подобряване на симптомите на депресия при някои хора.

 

  4. Минералът помага при Диабет тип II

Магнезият е много полезен при хора със заболяването, Диабет тип II ( Източник 7 ) .

Изследвания доказват, че 48% на хората с диабет тип 2 имат ниски нива на магнезий в кръвта.

Това пречи на свойството на инсулина да държи под контрол кръвната захар. Допълнително към това, изследванията показват, че при хора с ниски на магнезий се повишава риска от развиване на диабет. Изследване на повече от 4 000 човека за 20 години показва, че тези с висок прием на магнезий са били с 47% по-малка вероятност за развитието на диабет.

Друго изследване показва, че хората с диабет тип 2, които приемат високи дози магнезий всеки ден, усетили значително подобряване на кръвната захар и на нивата на гликиран хемоглобин, сравнени с контролна група, която не приемала такъв. Но все пак, този ефект е може би зависим от дозите прием на магнезий, чрез храната.


Обобщение

Хората, които приемат повече магнезий, имат по-малък риск от диабет тип 2. Освен това е доказано, че минералът намалява нивата на кръвната захар при някои хора.

 

  5. Магнезият може да понижи кръвното налягане

Проучванията показват, че приемането на магнезий може да понижи кръвното налягане. ( Източник 8, източник 9

В проучване хората, приемали 450 мг на ден, са имали значително намаляване на систолното и диастоличното кръвно налягане. ( Източник 10 )

Тези ползи обаче могат да се появят само при хора, които имат високо кръвно налягане. Друго проучване установило, че магнезият понижава кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане, но нямало ефект върху тези с нормални нива.

Обобщение

Магнезият помага за понижаване на кръвното налягане при хора с повишени нива, но изглежда няма същия ефект при тези с нормални нива.

 

  6. Има противовъзпалителни ползи

Ниските нива на магнезий са свързани с хронично възпаление, което е един от основните фактори на стареенето, затлъстяването и хроничните заболявания. ( Източник 11, Източник 12 )

В едно проучване е установено, че децата с ниски нива на магнезий в кръвта имат високите нива на възпалителния маркер CRP ( С-реактивният протеин (CRP) е цикличен, острофазов протеин, синтезиран от черния дроб при наличието на възпаление. ) .

Те също са имали по-високи нива на кръвна захар, инсулин и триглицериди. Приемат на магнезий, като добавка, може да намали нивата на CRP и другите маркери на възпаление при възрастни хора, хора с наднормено тегло и такива с преддиабетно състояние.

По същия начин храните с високо съдържание на магнезий, като риба и черен шоколад могат да намалят възпалителните процеси в тялото.


Обобщение :

Доказано е, че магнезият помага в борбата с възпалението. Той намалява възпалителния маркер CRP и осигурява на организма и други предимства.

 

  7. Магнезият може да помогне при състояния на мигрена

Главоболието причинено от мигрена е болезнено и изтощително. Често се появяват гадене, повръщане и чувствителност към светлина и шум.

Някои учени смятат, че хората, страдащи от мигрена, са с изразен дефицит на магнезий.

Всъщност няколко обнадеждаващи проучвания показват, че магнезият може да предотврати и дори да помогне за лечение на мигрена. В направено изследване, добавянето на един грам магнезий осигурява облекчение от остра мигренозна атака по-бързо и ефективно, отколкото обикновено лекарство. Освен това храните, богати на магнезий, могат да помогнат за намаляване на симптомите на мигрена. ( Източник 13 , източник 14 )


Обобщение :

Хората с честа мигрена са вероятно с ниски нива на магнезий. Някои изследвания показват, че добавянето на този минерал може да осигури облекчение при мигрена.

 

  8. Намалява инсулиновата резистентност

Инсулиновата резистентност е една от водещите причини за развитието на диабет тип 2.

Това заболяване се характеризира с нарушена способност на мускулните и чернодробните клетки да абсорбират правилно глюкогена от кръвта.

Магнезият играе решаваща роля в този процес и много хора с това заболяване са с дефицит. В допълнение, високите нива на инсулин, които придружават инсулинова резистентност, водят до загуба на магнезий чрез урината, допълнително намалявайки нивата му в организма. За щастие увеличаването на приема на магнезий може значително да подобри това състояние. Проучване установило, че добавянето на този минерал намалява инсулиновата резистентност и нивата на кръвната захар, дори при хора с нормални нива в кръвта. ( Източник 15, Източник 16 )


Обобщение :

Магнезиевите добавки могат да подобрят инсулиновата резистентност при хора с метаболитен синдром и диабет тип 2.

 

  9. Магнезият подобрява симптомите на ПМС (Предменструален синдром)

Предменструалният синдром (ПМС) е едно от най-често срещаните нарушения при жените в детеродна възраст.

Симптомите му включват задържане на вода, спазми в корема, умора и раздразнителност. Интересното е, че е доказано, че магнезият подобрява настроението, намалява задържането на вода и други симптоми при жени с ПМС. ( Източник 17 )

Обобщение:

Доказано е, че магнезиевите добавки подобряват симптомите, които се появяват при жени с ПМС.

 

  10. Магнезият е безопасен и широко достъпен минерал.

Магнезият е абсолютно необходим за доброто здраве. Препоръчителният дневен прием е 400–420 мг на ден за мъжете и 310–320 мг за жените .

Можете да си го набавите както от храна, така и от хранителни добавки. ( Източник 18

Следните храни са отличен източник на магнезий : * RDI препоръчителен дневен прием

 • Тиквени семки: 46% от RDI в една четвърт чаша (16 грама)
 • Спанак, варен: 39% от RDI в чаша (180 грама)
 • Швейцарски манголд, варен: 38% от RDI в чаша (175 грама)
 • Черен шоколад (70–85% какао): 33% от RDI в  100 грама
 • Черен боб: 30% от RDI в чаша (172 грама)
 • Киноа, варена: 33% от RDI в чаша (185 грама)
 • Камбала: 27% от RDI в 100 грама
 • Бадеми: 25% от RDI в една четвърт чаша (24 грама)
 • Кашу: 25% от RDI в една четвърт чаша (30 грама)
 • Скумрия: 19% от RDI в 100 грама
 • Авокадо: 15% от RDI в едно средно авокадо (200 грама)
 • Сьомга: 9% от RDI в 100 грама

Добавки

Въпреки, че те обикновено се понасят добре, може да не са безопасни за хора, които приемат определени диуретици, лекарства за кръвно и сърце или антибиотици.

Ако искате да опитате добавка с магнезий, можете да намерите изключително качествени на нашия сайт.


Обобщение 

Получаването на достатъчно магнезий е жизненоважно. Много храни го съдържат и се предлагат много висококачествени добавки.

Доставянето на достатъчно магнезий е от съществено значение за поддържането на добро здраве.

Не забравяйте да ядете много храни, богати на магнезий, или да приемате добавка, ако не можете да получите достатъчно само от диетата си.

Без достатъчно от този важен минерал тялото ви не може да функционира оптимално.

Разгледай нашите предложения за Магнезий тук :  Магнезий

Екип Фитнес ХОУМ БГ ЕООД гр. Стара Загора

Изрично се забранява копирането на части или целият текст без изричното знание и разрешение на собственика на превода в лицето на ФИТНЕС ХОУМ БГ ЕООД

Добави Коментар