17043
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Ново проучване потвърждава удвоения риск от деменция след вируса на херпес симплекс в устата

Ново проучване потвърждава удвоения риск от деменция след вируса на херпес симплекс в устата
17 February 2024
592

Хората, които са имали вируса на херпес в някакъв момент от живота си, са два пъти по-склонни да развият деменция в сравнение с тези, които никога не са били заразени. Ново проучване от университета в Упсала потвърждава предишни изследвания дали херпесът може да бъде възможен рисков фактор за деменция.

Въведение :

Вирусът на херпес симплекс, известен още като HSV, е инфекция. Той може да се появи в различни части на тялото, най-често по гениталиите или устата, като се разделя на  два вида херпес симплекс:

HSV-1: причинява предимно орален и периорален херпес

HSV-2: главно причинява генитален херпес 

Причини
Вирусът на херпес симплекс е заразен вирус, който може да се предава от човек на човек чрез директен контакт. Децата често се заразяват с HSV-1 от ранен контакт със заразен възрастен. След това те носят вируса със себе си до края на живота.

А сега да се върнем на данните от изследването ...

Изследователите са изследвали 1000  70-годишни човека от Упсала за период от 15 години. Проучването, публикувано сега в Journal of Alzheimer's Disease , установи, че хората, които са били заразени с вируса на херпес симплекс в даден момент от живота си, са два пъти по-склонни да развият деменция в сравнение с тези, които никога не са били заразени.

Вирусът на херпес симплекс е много разпространен и до 80% от възрастните шведски граждани могат да бъдат заразени. Инфекцията продължава през целия живот, но симптомите могат да се появят и изчезнат през различни периоди от живота. Много хора никога не получават никакви симптоми, свързани с тяхната инфекция .

„Специалното в това конкретно проучване е, че участниците са приблизително на една и съща възраст, което прави резултатите още по-надеждни, тъй като възрастовите разлики, които иначе са свързани с развитието на деменция, не могат да объркат резултатите“, обяснява Ерика Вестин, медицински студент в университета в Упсала.

По света 55 милиона души са засегнати от деменция. Напредналата възраст и носителството на рисковия ген аполипопротеин ε4 са вече известни рискови фактори . По-рано са провеждани изследвания, за да се проучи дали вирусът на херпес симплекс също може да бъде възможен рисков фактор за деменция, нещо, което сега се потвърждава в това проучване.

„Вълнуващо е, че резултатите потвърждават предишни проучвания. Все повече и повече доказателства се появяват от проучвания, които – подобно на нашите открития – сочат вируса на херпес симплекс като рисков фактор за деменция“, продължава Вестин.

Важни заключения от проучването включват необходимостта от по-нататъшно проучване дали вече известни лекарства срещу вируса на херпес симплекс могат да намалят риска от деменция и възможността за разработване на нови ваксини.

„Резултатите могат да насочат изследванията за деменция към лечение на заболяването в ранен стадий, като се използват обичайни антихерпесни вирусни лекарства, или предотвратяване на заболяването, преди да се появи“, добавя Vestin.

Повече информация: Erika Vestin et al, Herpes Simplex Viral Infection удвоява риска от деменция в съвременна кохорта от възрастни възрастни: проспективно проучване, Journal of Alzheimer's Disease (2024). DOI: 10.3233/JAD-230718

New study confirms double the risk of dementia after mouth herpes simplex virus by Uppsala University

Предоставено от университета в Упсала

Екип Фитнес ХОУМ БГ ЕООД гр. Стара Загора

Изрично се забранява копирането на части или целият текст без изричното знание и разрешение на собственика на превода в лицето на ФИТНЕС ХОУМ БГ ЕООД

Добави Коментар