16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Всичко за Коензим Q10

Всичко за Коензим Q10
27 January 2021
1822

Коензим Q10: за какво се използва?

Коензим Q10 (CoQ10) - известен също като " убихинон ", тъй като е повсеместен, т.е. присъства във всяка клетка на организма - е съществен компонент на митохондриите, клетъчните единици на тялото, отговорни за производството на енергия. По-специално, той се намира вътре в мембраните, изградени главно от липиди и има две много важни функции за нашето здраве:

  • Антиоксидант

CoQ10 е основният антиоксидант, който реагира на оксидативен стрес в клетките, където активно защитава ДНК, мазнини и протеини от окисляване. Изглежда, че добавките на този ензим, както и други естествени антиоксиданти (витамин А, витамин Е, астаксантин и др.), могат да осигурят значителна защита, като предотвратяват образуването на пероксиди от липиди и окисляването на LDL холестерол. Чрез защита на холестерола от окисляване, коензим Q10 е в състояние да намали един от основните сърдечно-съдови рискови фактори.

  • Производство на енергия

Коензим Q10 участва в производството на АТФ, „енергийната валута“ на всички процеси в организма, което го прави много полезна добавка за тези, които практикуват спорт. Ролята му наподобява тази на свещите в двигателя на автомобила: както колата не може да запали без първоначалната искра, така и тялото не може да функционира без коензим Q10.


Къде се съдържа Коензим Q10 ?

  • Храна

Храни, които съдържат коензим Q10 са:

черен дроб,
сьомга,
риба тон,
сардини,
соя,
сушени плодове,
спанак,
растителни масла,
пълнозърнеста храна

Количеството ензим в храната обаче е недостатъчно, за да доведе до същите клинични ефекти, наблюдавани при високи дози. Любопитното е, че плазменото ниво на антиоксиданта е значително по-високо (повече от двойно) при вегетарианците в сравнение с всеядните, което предполага, че диета, богата на плодове и зеленчуци, помага да се поддържат високи нива на коензим Q10 .

Хранителни добавки

Коензим Q10 добавки в капсули, които се предлагат в търговската мрежа, обикновено се комбинират с други минерали и витамини като селен и витамин Е. Препоръчителната доза е 30 - 200 mg на ден (максималният дневен прием, определен за това вещество). Като мастноразтворима молекула, препоръчително е да приемате добавката Q10 заедно с ястия, които включват мазнини (само малко зехтин), за да се улесни усвояването им.

Въпреки че тялото е в състояние да го синтезира, възможно е да се развие дефицит на коензим Q10. Дефицит на CoQ10 засяга предимно сърцето, тъй като е една от метаболитно най-активните тъкани и може да доведе до сърдечна недостатъчност. Дефицитите на коензим Q10 са истинско заболяване и могат да бъдат резултат от лош синтез на самата молекула, причинен от хранителни дефицити, генетични или придобити дефекти или от повишена нужда от тъкани.

Коензим Q10: ползи и свойства

Тъй както разгледахме, благоприятните ефекти на коензима Q10 са свързани със способността да се увеличи производството на енергия, коензимът се използва успешно и в спорта.

Тук показваме две проучвания, проведени върху професионални спортисти по колоездене и ски бягане, които са показали положителен ефект върху показателите на физическото представяне и мускулния тонус.

  1. Във финландско проучване 25 спортисти по ски бягане са приемали CoQ10 или с плацебо ( Плацебо е всяка симулирана, иначе медицински неефективна интервенция (операция, химически разтвор, хапче или психотерапия), която се назначава с предполагаемо терапевтично въздействие, каквото всъщност няма ) ; резултатите показват подобрение във всички показатели за физическа работоспособност. 94% от спортистите, приемали коензим Q10, са постигнали подобрение във времето и тяхното представяне, докато в групата на плацебо само 33% от пациентите са имали този резултат.
  2. В друго проучване 18 професионални колоездачи, разделени на две групи, са приемали с добавка коензим Q10 (8 души) и плацебо (10 души), при спортисти след активно приемане се наблюдава, че плазмените концентрации на коензим Q10 са по-високи в сравнение с тези открити при спортисти, които не са приемали. Това позволи нормата на CoQ10 в дефицитни тъкани да бъде възстановена до нормалното с възстановяване на нарушените функции.

 

Ползите от коензим Q10 за спортисти

По време на тренировка протичат много метаболитни реакции, което представлява един от основните фактори на вредните механизми, свързани с оксидативния стрес. Помислете за високата консумация на кислород, изключителната митохондриална активност, увеличаването на вазодилатацията. Това са механизми, които създават високо производство на свободни радикали и които могат да имат отрицателно въздействие върху тялото и да доведат до ситуации на:

претрениране,
понижаване на имунната защита,
по-голямо излагане на риск от травма,
тенденция към спад в спортните постижения.

За да защитим спортистите от тези увреждания на оксидативен стрес и свободни радикали, можем да увеличим спектъра на защита благодарение на полезните свойства на коензима Q10.

Защо да приемате добавка CoQ10 ?

Коензим Q10 има слабо място: концентрацията му намалява с възрастта . Това е свързано с намалено производство на енергия на митохондриално ниво, което може да се прояви чрез по-голяма физическа умора, възприемана особено в мускулите, които работят по-интензивно, като сърцето.

В интеграцията на този антиоксидант на скоро намери широко признание в спорта, за да се избегнат оксидативните и възпалителни последици от интензивните тренировки, особено върху мускулно-сухожилните и имунологичното здраве. В допълнение към защитата на сърдечно-съдовото здраве, коензим Q10 също се оказа полезен за модулиране на експресията на възпалителни цитокини, индуцирани от интензивни тренировки, като IL-6 и TNF алфа, които могат да променят нормалната активност на имунната система и да станат в хронично възпалително състояние с последващи ендокринни промени, които биха рискували да компрометират възстановяването, представянето и здравето на мускулите на спортиста.

Противопоказания и възможни взаимодействия

Понастоящем има взаимодействия на коензим Q10 с някои лекарства , поради което винаги се препоръчва да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете интеграцията, ако приемате:

антитуморна химиотерапия,
антихипертензивно,
антикоагуланти,
бетаксолол (за лечение на хипертония, ангина и глаукома).

Разгледай нашите добавки с Q10 и поръчай още днес след като се запозна със полезните му свойства : Ко-Ензим Q10 (100mg) Bodybuilding Warehouse

Екип Фитнес ХОУМ БГ ЕООД гр. Стара Загора

Изрично се забранява копирането на части или целият текст без изричното знание и разрешение на собственика на превода в лицето на ФИТНЕС ХОУМ БГ ЕООД

Източници : 

Frei B, Kim MC, and Ames BN, Uniquinol-10 is an effective lipid-soluble antioxidant at physiological concentrations. Proc Natl Acad Sci 87,4879-4883, 1990.
Weber C, et al., Effect of dietary coenzyme Q10 as an antioxidant in human plasma. Mol Aspects Med 15 (Suppl.), S97-S102, 1994.
Weber C, el al., Antioxidative effect of dietary coenzyme Q10 in human blood plasma. Int J Vitam Nutr Res 64, 311-315, 1994.
Littarru GP, et al., Metabolic implications of coenzyme Q10 in red blood cells and plasma lipoproteins. Mol Aspects Med 15 (Suppl.), S67-S72, 1994.
Alleva R, et al., The roles of coenzyme Q10 and vitamin E on the peroxidation of human low density lipoprotein subfractions. Proc Natl Acad Sci USA 92, 9388-9891, 1995.
Ylikosi T et al., Mol Aspects Med 1997; 18 (Suppl): S283-290
Weston SB et al., Int J Sport Nutr 1997; 7(3): 197-206.

Добави Коментар