17043
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

РЕАЛНАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ EAA И BCAA

РЕАЛНАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ EAA И BCAA
11 October 2023
1518

В продължение на години спортистите са допълвали диетите си с верижно-разклонени аминокиселини (BCAA), защото са вярвали, че BCAA им помагат при възстановяването и насърчават мускулния растеж. Но последните открития промениха разбирането на научната общност за това как аминокиселините работят заедно, което предполага, че есенциалните аминокиселини (EAAs) може да са по-ефективен вариант.

Деветте EAA включват:

  • Хистидин
  • Изолевцин (BCAA)
  • Левцин (BCAA)
  • Лизин
  • Метионин
  • Фенилаланин
  • Треонин
  • Триптофан
  • Валин (BCAA)

Противоречивата информация доведе до повече въпроси, отколкото отговори. Например, каква е разликата между BCAA и EAA? ЕАА по-добри ли са от BCAA? ЕАА изграждат ли мускули?

За да стигнем до същността на въпроса BCAA срещу EAA, разговаряхме с Пол Фалконе , старши учен в LADDER. Ето какво каза той (и изследването).

Първо ще започнем със времето в което да бъде приемано ЕАА или BCAA 

Кога трябва да приемам EAA и BCAA?

Най-доброто време за прием на EAA и BCAA е преди и след тренировка. Това гарантира, че тялото ви разполага с аминокиселините, от които се нуждае, за да изгради мускули и да се възстанови от тренировка. Приемът на EAAA или BCAA добавки преди, по време или след тренировка може да помогне за намаляване на мускулната болка и да увеличи анаболната скорост, което позволява на мускулите ви да растат по-бързо. BCAA и EAA са от типа добавки Anytime, това значи, че могат да бъдат приемани по всяко време, дори и по време на тренировка.

Количеството EAA и BCAA, което трябва да приемате, зависи от вашите цели. Ако търсите да подобрите атлетичните си постижения, вероятно ще трябва да приемате повече EAA, отколкото някой, който просто се опитва да изгради мускули. Същото важи и за възстановяването; ако искате да ускорите процеса, ще трябва да приемате повече BCAA.

Както при всяка добавка, важно е да купувате от реномиран източник. Потърсете продукти, които са тествани и сертифицирани, както и от доказан производител !

Мога ли да приемам EAA всеки ден?

Да, можете да допълвате с EAA всеки ден. Всъщност много експерти го препоръчват. Приемът на EAAA или BCAA добавки преди, по време или след тренировка може да помогне за намаляване на мускулната болка и да увеличи анаболната скорост, което позволява на мускулите ви да растат по-бързо.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ BCAA И EAA?

Преди да се потопите в дебата EAA срещу BCAA, важно е да започнете с основно разбиране на незаменимите аминокиселини и тяхната роля в тялото.

Протеинът е макроелементът, който до голяма степен е отговорен за изграждането и възстановяването на тъканите на тялото (процес, известен също като протеинов синтез). Молекулите, наречени аминокиселини, образуват протеин. От 20-те аминокиселини, които тялото използва, девет са „незаменими“, което означава, че трябва да бъдат получени от храната. (Останалите единадесет аминокиселини тялото може да произвежда само от тях.)

Когато консумираме протеин, храносмилателната система го разгражда до аминокиселини, които се освобождават в кръвта и се обработват от черния дроб, преди да бъдат използвани от тялото.

Сред деветте EAA, три са BCAA: левцин , изолевцин и валин. Фалконе обяснява, че BCAA споделят подобна, уникална химическа структура, поради което са групирани заедно. Това е и причината, поради която някога се е смятало, че играят подобна роля в протеиновия синтез - предположение, което сега е под въпрос.

„Стана очевидно в научната литература , че някои аминокиселини управляват сигнализирането на синтеза на мускулен протеин“, обяснява Фалконе. С други думи, всички аминокиселини играят роля в изграждането и възстановяването на мускулната тъкан, но някои изглежда инициират и насочват процеса.

„Първоначално изглеждаше, че тези (сигнални аминокиселини) са верижно-разклонени аминокиселини“, казва Фалконе. „Но след това стана ясно, че всъщност левцинът е този, който движи синтеза на мускулни протеини и че валинът и изолевцинът нямат толкова голям ефект."

Въпреки че валинът и изолевцинът са критични за изграждането на мускули, те не играят същата сигнална роля като левцина.

ЕАА ПО-ДОБРИ ЛИ СА ОТ BCAA?

Въпреки че са структурирани малко по-различно от другите основни аминокиселини, BCAA са EAA, така че сравняването на двете може да бъде проблематично. Освен това, всички EAA, включително BCAA, са от съществено значение за протеиновия синтез , както и за други биологични функции, свързани с нормалния растеж и развитие.

ЕАА са „по-добри“ от BCAA само с това, че представляват по-пълна група от необходими аминокиселини.

ТРЯБВА ЛИ ДА ПРИЕМАТЕ BCAA ИЛИ EAA?

Когато избирате между BCAA или EAA добавки, препоръката на Falcone е да изберете добре балансирана добавка EAA, която отговаря на дневните нужди за възрастни и съдържа между 700 и 3000 милиграма левцин. Тази формула ще осигури на тялото ви пълния профил на EAA, от който се нуждае за изграждане и възстановяване на тъканите.

Въпреки това, протеиновите добавки обикновено са с по-високо съдържание на калории от BCAA добавката и много от тях съдържат фибри, което ги прави малко по-тежки от EAA. Така че вие ​​(и вашата храносмилателна система) може да предпочетете да запазите протеиновите си шейкове за периода на възстановяване след тренировка.

EAA повишава ли тестостерона?

Доказателствата са също толкова убедителни, когато става дума за хормони. Установено е, че EAA могат да понижат нивата на кортизол, като същевременно повишават концентрациите на тестостерон чрез допълване с тях. Това откритие е особено привлекателно за хора, които искат да натрупат мускулна маса в телата си.

ИЗБЕРИ BCAA или EAA от директен вносител в лицето на ФИТНЕС ХОУМ БГ в нашата категория - Аминокиселини

Екип Фитнес ХОУМ БГ ЕООД гр. Стара Загора

Изрично се забранява копирането на части или целият текст без изричното знание и разрешение на собственика на превода в лицето на ФИТНЕС ХОУМ БГ ЕООД

В статията са използвани данни от :

THE REAL DIFFERENCE BETWEEN EAAS AND BCAAS
EAA vs BCAA: Full guide By Amber Smith Jun 2, 2023

 

Добави Коментар