16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Работят ли наистина мултивитамините ?

Работят ли наистина мултивитамините ?
20 November 2019
1787

Мултивитамините са най-често приеманите добавки в света. Популярността им се увеличава доста бързо през последните няколко десетилетия.

Някои хора вярват, че мултивитамините могат да подобрят здравето, да компенсират лошите хранителни навици и дори да намалят риска от хронични заболявания. Може обаче само да гадаете дали това, което си мислят те е наистина така.

Тази статия разглежда научните доказателства при мултивитамините.

 

Какво представляват мултивитамините?

Мултивитамините са добавки, които съдържат много различни витамини и минерали, понякога наред и с други съставки.

Тъй като няма стандарт за това, кое представлява мултивитамин, техният хранителен състав варира според марката и продукта.

Мултивитамини също се наричат ​​мултиминерали, мултис, мултиплекс или просто витамини. Те се предлагат под много форми, включително таблетки, капсули, дъвчащи таблетки, прахове и течности.

Повечето мултивитамини трябва да се приемат веднъж или два пъти на ден. Не забравяйте да прочетете етикета и следвайте препоръчаните инструкции за дозиране.

 

Какво съдържат мултивитамините?

Тринадесет витамини и поне 16 минерала са от съществено значение за вашето здраве. Много от тях подпомагат ензимните реакции във вашето тяло или функционират като сигнални молекули или структурни елементи. Вашето тяло също се нуждае от тези хранителни вещества за възпроизвеждане, поддържане, растеж и регулиране на телесните процеси. Мултивитамините могат да предлагат много от тези витамини и минерали - но в различни форми и количества. Те могат да съдържат и други съставки като билки, аминокиселини и мастни киселини.

Човешкото тяло се нуждае от всички видове витамини за оцеляване. Витамините контролират химичните реакции вътре в тялото, превръщайки храната в енергия и произвеждайки жива тъкан. Ако тялото ви не достига дори един витамин или минерал, цялата система от органи страда по един или друг начин и това прави и вашите резултати и фитнес цели по-слаби.

Имайте предвид, че хранителните вещества в мултивитамините могат да бъдат получени от истински храни или създадени синтетично в лаборатории.

 

Мултивитамини и сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб. Много хора вярват, че приемът на мултивитамини може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, но доказателствата са разногласни. Някои изследвания предполагат, че мултивитамините са свързани с намален риск от сърдечни пристъпи и смърт, докато други не показват ефекти. В продължение на повече от десетилетие, Physicians’ Health Study II на лекарите изследва ефектите от ежедневната употреба на мултивитамини при над 14 000 пациенти на средна възраст. Не открива намаление на инфарктите, инсултите или смъртността.

По-скорошно проучване разкри, че сред жените - но не и мъжете - приемът на мултивитамин в продължение на поне 3 години е свързан с 35% по-нисък риск от смърт от сърдечно заболяване.

Мултивитамини и рак

Доказателствата относно употребата на мултивитамини и риска от рак също са смесени. Някои проучвания предполагат, че няма ефект върху риска от рак, докато други свързват употребата на мултивитамини с повишен риск от рак. Един преглед изследва 5 рандомизирани, контролирани проучвания при 47,289 души. Той открива 31% по-нисък риск от рак при мъже, които приемат мултивитамини, но няма ефект при жените. Затова понякога мултивитамините за мъже и жени са различни като съдържание на съставки.  Две наблюдателни проучвания, едното включващо жени, а другото, включително и мъже, обвърза дългосрочна употреба на мултивитамини с намален риск от рак на дебелото черво. От Physicians’ Health Study II лекарите отбелязат, че дългосрочната ежедневна употреба на мултивитамини намалява риска от рак при мъже без ракова история. Все пак, той няма ефект върху риска от смърт през периода на изследването.

 

Мултивитамините имат ли други ползи за здравето?

Мултивитамините са изследвани за няколко други цели, включително мозъчната функция и здравето на очите.

Мозъчна функция - Няколко проучвания са установили, че мултивитамините могат да подобрят паметта при по-възрастни. Тези добавки също могат да подобрят настроението. Изследванията разкриват връзки не само между лошо настроение и недостиг на хранителни вещества, но и между мултивитамини и по-добро настроение или намалени симптоми на депресия.

Здравето на очите - Възрастовата макулна дегенерация е водеща причина за слепота в световен мащаб. Едно проучване установява, че приемането на антиоксидантни витамини и минерали може да забави развитието му. Някои нови данни от други изследвания показват, че мултивитамините могат да намалят риска от катаракта ( на популярен език наричана „перде на окото ), друго много често срещано очно заболяване.

 

Мултивитамините могат да бъдат вредни в някои случаи !

Дозировката е много важен фактор, който трябва да вземете предвид, когато приемате мултивитамини. Въпреки че високите дози на някои витамини и минерали са не са толкова проблемни, големите количества на другипък  могат да бъдат сериозно вредни. Подходящата доза често зависи от разтворимостта, за която витамините се категоризират в две групи:

  •  Разтворим във вода. Това накратко е обяснението, когато тялото ви изхвърля излишните количества от тези витамини.
  •  Мастноразтворим. Тъй като тялото ви няма лесен начин да се отърве от тях, излишните количества могат да се натрупат и складират за дълги периоди от време.

Мастноразтворимите витамини включват А, D, Е и К. Докато витамините Е и К са относително нетоксични, витамините А и D могат да имат токсични ефекти, ако се консумират прекомерно.

Бременните жени трябва да бъдат особено внимателни с приема на витамин А, тъй като излишните количества са свързани с вродени дефекти.

Токсичността на витамин D е изключително рядка и е малко вероятно да се развие от употребата на мултивитамини. Ако приемате мултивитамини и ядете много храни с плътни хранителни вещества ( храни с висока хранителна плътност са всички, които комбинират високи стойности на хранителните вещества с най-малко калории) , лесно можете да надвишите препоръчителния дневен прием на много хранителни вещества. Пушачите трябва да избягват мултивитамини с големи количества бета каротин или витамин А, тъй като тези хранителни вещества могат да повишат риска от рак на белия дроб. Минералите също могат да бъдат вредни при високи дози. Например, твърде много желязо може да бъде опасно за хората, които не се нуждаят от него. Друг риск е неправилното производство, което може да накара мултивитамините да отделят много по-големи количества хранителни вещества от предвиденото.

 

Кой трябва да приема мултивитамини?

Мултивитамините не са подходящи за всички.

Някои хора могат да се възползват от положителните ползи на мултивитамините, включително:

  • Възрастни хора . Абсорбцията на витамин В12 намалява с възрастта. Възрастните също могат да се нуждаят от повече калций и витамин D.
  • Вегани и вегетарианци. Тъй като витамин В12 се намира само в животински храни, всички попадащи под този знаменател са изложени на по-висок риск, ако следвате диета на растителна основа. Може да ви липсват и калций, цинк, желязо, витамин D и омега-3 мастни киселини
  • Бременни и кърмещи жени. Тези жени трябва да се консултират със своя лекар, тъй като някои хранителни вещества са добри, а други вредни. Например, излишъкът от витамин А може да причини вродени дефекти както беше споменато и по-горе в статията ни
  • Други хора, които могат да се възползват от мултивитамини, включват тези, които са претърпели операция, или са на нискокалорични диети, имат малък апетит или не получават достатъчно хранителни вещества от храната сами.

 

Обобщение

Мултивитамините не са билет за оптимално здраве!

Ако имате недостиг на хранителни вещества, най-добре е да се допълни с това специфична хранителна добавка. Разбира се тук идва ролята и положителните черти на Мултивитамините. Въпреки това, приемането на качествени Мултивитамин е чудесен начин да допълвате диетата ви, ако е трудно да получите всички хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае само чрез храна, което в днешно време е изключително трудно.

Ние продаваме пълна гама от витамини и минерали на всички топ марки, като сме директен вносител на всичко предлагано от нас. Щракнете тук, за да видите всички продукти и изберете най-подходящия за вас, а при нужда ще ви помогнем с консултация.

виж Категория Витамини и минерали

Екип ФИТНЕС ХОУМ БГ ЕООГ гр. Стара Загора

0884133648

В статията са използвани публикации от :

Multivitamins: The Strong Base for All Other Supplementation for Your Body

 

Добави Коментар