16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Пробиотиците могат да помогнат за повишаване на настроението и когнитивната функция

Пробиотиците могат да помогнат за повишаване на настроението и когнитивната функция
01 March 2019
1146

Пробиотиците могат да направят повече, освен да подобрят здравето на червата. Те също могат индиректно да помогнат и на мозъка ви.

Изследванията показват, че червата и мозъкът са свързани, партньорство, наречено черво-мозъчна ос. Двете са свързани чрез биохимична сигнализация между нервната система в храносмилателния тракт, наречена ентерална нервна система, и централната нервна система, която включва мозъка. Основната информационна връзка между мозъка и червата е нервът на влага, най-дългият нерв в тялото.

Червата са наречени “втори мозък”, защото произвеждат много от същите невротрансмитери, както мозъка, като серотонин, допамин и гама-аминомаслена киселина, които играят ключова роля в регулирането на настроението. В действителност се оценява, че 90% от серотонина се произвежда в храносмилателния тракт.

Това, което засяга червата, често засяга мозъка и обратно. Когато мозъкът ви усеща неприятности , той изпраща предупредителни сигнали към червата, поради което стресови събития могат да причинят проблеми с храносмилането, като нервен или разстроен стомах. От друга страна, рак на стомашно-чревните проблеми като синдром на раздразнените черва (IBS), болестта на Crohn или хроничен запек могат да предизвикат безпокойство или депресия.

Оста на мозъка и червата работи и по други начини. Например, червата ви помагат да регулирате апетита, като казвате на мозъка, когато е време да спрете да се храните. Около 20 минути, след като ядете, чревните микроби произвеждат протеини, които могат да потискат апетита, което съвпада с времето, което често кара хората да започнат да се чувстват пълноценни.

Как могат пробиотиците да помогнат ? Някои изследвания установиха, че пробиотиците могат да помогнат за повишаване на настроението и когнитивната функция, както и за намаляване на стреса и тревожността. Например проучване, публикувано онлайн на 10 ноември 2016 г. от Frontiers in Aging Neuroscience, установява, че пациентите на Алцхаймер, които са взели мляко, произведено от четири вида пробиотични бактерии в продължение на 12 седмици, са се представили по-добре на тест за измерване на когнитивните увреждания в сравнение с онези, които не са приемали кисело мляко.

Малко проучване от 2013 г., публикувано в списанието “Гастроентерология”, показва, че жените, които ядат кисело мляко със смес от пробиотици два пъти дневно в продължение на четири седмици, са по-спокойни, когато са изложени на ядосани и уплашени лица в сравнение с другата контролната група. Магнитен резонанс също установява, че групата приемаща кисело мляко има по-ниска активност в острова, мозъчната област, която обработва усещанията на вътрешното тяло, като тези, излъчвани от червата.

Твърде рано е да се определи точната роля, която пробиотиците играят в стомашно-чревната ос, тъй като това изследване все още продължава. Пробиотиците може не само да поддържат по-здравословно здраве на стомаха, но и по-здравословен мозък.

За да научите повече за ролята на пробиотиците в цялостното здраве, изтеглете копието си от “Предимствата на пробиотиците” от медицинското училище в Харвард.

Пробиотиците са също много полезни и помагат за :

  •     Подобрява баланса в чревната флора и не допуска развитието на болестотворни микроорганизми, като пречи на залавянето им за стените на червата, променя рН и кислородното съдържание и произвежда бактерицидни вещества (например водороден прекис, млечна и оцетна киселина и др.)

  •     Предпазва червата, пикочните пътища и половата система от бактериални и гъбични инфекции

  •     Намалява образуването на канцерогени и не позволява развитието на вредни бактерии в червата

  •     Произвежда различни видове ензими, включително и галактаза, която е необходима за доброто усвояване на млечната захар, като по този начин може да помогне на хора с непоносимост към мляко и особено на кърмачета

  •     Повлиява благоприятно диарията след подлагане на радиация или химиотерапия

  •     Намалява нивото на вредния холестерол в организма

В FitnessHome.BG можете да намерите следните виж тук : пробиотици

В статията са използвани материали от :

Probiotics may help boost mood and cognitive function

 

Добави Коментар