16682
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Креатинът ускорява възстановяването от дълъг Ковид

Креатинът ускорява възстановяването от дълъг Ковид
05 December 2023
562

Креатинът ускорява възстановяването от дълъг Ковид

Ако се възстановявате прекалено бавно от Covid-19, може да сте прекали така нареченият "дълъг Covid". Малко проучване върху хора от Сърбия предполага, че добавянето на 4 грама креатин на ден може да ускори процеса на оздравяване.

Сръбски учени, свързани с университета в Нови Сад, съобщиха по-рано през 2023 г., че са открили по-малко креатин в мускулите и мозъците на хора с дълъг Covid. [J Postgrad Med. 2023 юли-септември;69(3):162-3.] 

Въз основа на тези резултати от изследването учените се чудеха какво се случва, ако на хора с дълъг Covid се дава креатин. В изследването, което е тема на тази публикация, сърбите се опитаха да отговорят на този въпрос.

Изследователите експериментираха с 12 тестови субекта на възраст 18-65 години, които са имали Covid-19 през последните три месеца, но все още страдат от остатъчни симптоми като проблеми с дишането, загуба на обоняние и вкус, болка в гърдите, главоболие или проблеми с концентрацията.

Половината от участниците са получавали 4 грама креатин всеки ден в продължение на 6 месеца. Изследователите са използвали Креатин монохидрат. Другата половина приема плацебо.

Резултати
В групата, приемаща креатин, има статистически значимо намаляване на дългите симптоми на Covid като липса на вкус и обоняние, проблеми с дишането, болка в гърдите [болка в белите дробове, за да бъдем по-точни], болки в тялото, главоболие и проблеми с концентрацията.

Фигурата по-долу ви дава представа за степента на положителните ефекти на креатина. Ако d е по-голямо от 0,8, ефектът от добавките е голям, според изследователите.

Заключение
„Приемът на креатин в продължение на 6 месеца изглежда подобрява биоенергетиката на тъканите и отслабва клиничните характеристики на синдрома на умората след COVID-19, вероятно поради неговата възстановяваща енергията и невропротективна активност“, обобщават изследователите.

„Следователно одобрението на креатин може да бъде от голямо значение за справяне със силно разпространения поствирусен синдром на умора след пандемии от COVID-19; допълнителни проучвания са оправдани, за да потвърдят нашите открития в различни пост-COVID-19 кохорти.“

Разгледай всички Креатинови продукти ТУК

Източник Effects of six-month creatine supplementation on patient- and clinician-reported outcomes, and tissue creatine levels in patients with post-COVID-19 fatigue syndrome

Екип Фитнес ХОУМ БГ ЕООД гр. Стара Загора

Изрично се забранява копирането на части или целият текст без изричното знание и разрешение на собственика на превода в лицето на ФИТНЕС ХОУМ БГ ЕООД

 

Добави Коментар