16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Значението на водата в човешкото тяло

Значението на водата в човешкото тяло
28 February 2019
1085

Значението на водата

Често се пренебрегва, приема на вода. Тя е може би втория най-важен елемент от който зависи живота ни( кислородът е първият …)

Клауд Бернар, физиолог от 19-ти век, е първият, който твърди, че живите организми живеят във външна среда (въздух и вода), но клетките, които образуват организма, живеят във вътрешна течна среда (Rhoades and Tanner 2003). Това всъщност е много “силно” изказване за времето му, тъй като вече знаем, че човешкото тяло е приблизително 70% вода.

Защо е толкова важно за бодибилдърите да консумират вода?

Физическата активност, при бодибилдърите излага хората на различни влияния, които могат да доведат до загуба на вода. Всичко от продължителността и интензивността на тренировката, околната среда, в които е била извършена тренировката, и вида на облеклото оказват значително влияние върху загубата на вода. Освен това физическите характеристики на спортиста, като телесно тегло, пол, възраст и метаболитна ефективност, също влияят върху загубата на вода.
При бодибилдинга свиването на мускулите по време на вдигане на тежести създава метаболитна топлина. Тъй като тялото предпочита да поддържа определена температура, тази излишна топлина трябва да се разсее във външната среда. Оттук идва и изпотяването.
Загубата на вода чрез изпотяване може да доведе до промени в плазмения обем, което води до нарушена способност за излъчване на топлината, повишаване на телесната температура и намаляване на сърдечния дебит (Ritz et al., 2003) По отношение на тренировката, обезводняването води до намаляване на аеробната мощност и физическа работоспособност (Sawka and Montain 2000).

Когато сте дехидратирани, не сте в състояние да постигнете резултати които при добра хидратация ще изпълните без проблем. Изчислено е, че 2% намаление на телесните течности може да доведе до намаление на производителността до 15-20% (Kleiner 1999). За да имате най-добрата тренировка, трябва да останете хидратирани.

За да се поддържа правилната хидратация, индивидуалният атлет трябва да прецени собствения си воден баланс, дефиниран като колко течности се консумират спрямо колко се губи. Точно колко вода се изисква, за да се поддържа правилният баланс, е предмет на дебат.
Американският колеж по спортна медицина препоръчва следното за правилна хидратация, обобщено в следващите няколко изречения и е напълно подходящ за атлети (Sawka et al., 2007).


Преди да започнете тренировката си, преди прием на вода трябва да се направи “справка” въз основа на урината и цвета и (по-тъмно показва неправилна хидратация).
По време на тренировката целта трябва да бъде да се предотврати прекомерната дехидратация. За съжаление, не може да се препоръча да се консумират точни количества вода. Индивидът трябва да определи собствените си изисквания за прием на течности. Това може да бъде оценено чрез проследяване на промените в телесното тегло поради загуба на пот.
Често по време на тренировка се препоръчва прием в размер на 0,4 – 0,8 литра на час (~ 14oz на час).
След тренировка, целта е напълно да се заменят всички течности. Ако времето позволява, консумацията на храна и напитки ще възстанови правилното балансиране на течностите. Ако храната или напитките имат натрий в тях, това е още по-добре.

Изчислете препоръчителния Ви прием на вода

Водата е много важна по много причини. Тя има много ползи за здравето и ефективността. Те включват:

 •  Поддържане на функционирането на органите ви

 •  Изчистване на токсините,

 •  Намаляване на излишния натрий от тялото,

 •  Хидратиране на мускулните клетки.

 •  Дори освобождава мазнините в тялото ви, така че те се изгарят като източник на енергия.

 •  Повишена функция на имунната система

 •  Понижено кръвно налягане

 •  По-добри мускулни контракции

 •  Понижена вероятност от главоболие

 •  Можем да предотвратим загубата на паметта и като остареем.

 •  Повече смазване в ставите, което може да помогне срещу неща като артрит

Както можете да видите, има много ползи, които идват с консумирането на достатъчно вода, което означава, че дехидратацията ще доведе до значително намаляване на производителността.
Водата също играе основна роля в обемирането на клетките. Това е мястото, където хранителните вещества се издърпват вътре в мускулната клетка, причинявайки множество реакции, които водят до мускулен растеж. Водата е много важна в много процеси, включително храносмилането, транспортирането и усвояването на хранителните вещества.

Съдържа се в кръвта ( около 82% вода ), 85% в мозъчните клетки и дори костите ви са съставени от около 25% вода! Сигурен съм, че тези цифри показват, че е важно да се набавя достатъчно вода всеки ден. Изненадващо, чрез ежедневната функция дори средният човек ще загуби около 64 унции вода на ден. Тази сума на загубата не включва, ако упражнявате или живеете в по-топъл климат. Следователно, като правило, всеки трябва да се стреми към осем чаши вода всеки ден.

Можете също така да разберете колко вода трябва да пиете, като вземете телесното си тегло в килограми и го разделите на 2. Това число е количеството FL унции, от която се нуждаете. Например, ако сте мъж 150 кг, трябва да консумирате минимум 75 FL (2.2л.) вода на ден. Очевидно е, че ако сте спортист, ще имате нужда от повече вода, за да можете да набавите това, което сте загубили по време на тренировка.

Кога трябва да пиете вода ?

Често хората чакат мозъка да сигнализира, за приема на вода, което всъщност е твърде късно.

Тук ще ви предложим няколко варианта:

 • от 250 до 500 мл – преди закуска

 • от 250 до 500 мл няколко часа след закуска

 • от 250 до 500 мл след обяд

 • 500 мл и повече преди вечеря

 • от 250 до 500 мл час преди лягане

 • Също така, ако е необходимо, пийте допълнително вода през целия ден.

Често хората, които използват лекарства като парацетамол, ибупрофен, анадин и др., за да потиснат главоболието. Могат да намалят употребата на това лекарство само чрез увеличаване на приема на вода. Добър сигнал за хидратацията е урината ви. Ще забележите разликата в цвета на урината си. Ако искате да получите още повече от приема на вода, защо не опитате да добавите BCAA.

Надяваме се, че тази статия е била полезна и приятна за четене.

Добави Коментар