16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Здравословният ефект на 11 годишна тестостеронова терапия.

Здравословният ефект на 11 годишна тестостеронова терапия.
12 March 2020
3070

Това е открита реклама за терапия с тестостерон, си помислихме ние след, като прочетохме изследването на Фарид Саад, свързано с фармацевтичния гигант Bayer, публикувано в International Journal of Obesity. Ако можете да повярвате на това изследване, за мъже с ниски нива на тестостерон не само, че ставали по-здрави по време на тестостеронова терапия, но и тя дори намалява риска им да умрат преждевременно.

Изследването
Саад и неговите колеги, изследвали не по-малко от 823 мъже, всички те имали ниски нива на тестостерон /от 12 наномола на литър кръв или по-малко/ през период от 11 години. Средната възраст на тази група мъже, била 60 години.

От цялата група мъже, 428 приемали инжекция от 1000 милиграма / 1 грам / от дългодействащата форма на тестостерон – тестостерон ундеканоат ( testosterone undecanoate ) на всеки 12 седмици. Продуктът, който те използвали била на фармацевтичната фирма „Bayer“, а продуктът се казвал „Nebido“

 

Останалите 395 мъже от тази група, не получавали нищо, дори и плацебо. Някои от тези мъже, категорично отказали да използват тестостеронов заместител, тъй като личните им лекари поставили диагнозата, че е твърде рисковано за тях. Изследователите не споменават точна бройка на групата от тези мъже.

Резултата
Мъжете в контролната група / не използващи тестостерон/ ставали все по-дебели през тези 11 години, през които траело изследването, докато мъжете в групата използващи тестостерон ставали все по слаби и мускулести.
На графиката отдолу са показани мъжете с нормално телосложение. Ако кликнете на тях, също ще видите графиките на мъжете с наднормено тегло.

По време на изследването, кръвното налягане – диастолично* и систолично* се повишили при мъжете в контролната група. Можете да видите това по долу. При мъжете използващи тестостерон, кръвното налягане се понижило.  * ( Долната граница на кръвното налягане се нарича диастолно налягане ДИАСТОЛИЧНО, а систолично ГОРНАТА )

Инсулиновата резистентност /т.е. усвояемостта на хормона инсулин от тялото/се влошила при контролната група, докато при групата използваща тестостерон се подобрила.


Ефектът на тестостероновата терапия, върху нивата на холестерола в тялото били по неясни. Нивата на лошия /LDL/  и добрия /HDL/ холестерол се влошили при мъжете получаващи тестостерон. Но при нивата на триглицеридите било точно обратното – нивата при тестостероновата група от мъже се подобрили, докато при контролната група се влошили.

Смъртността при групата получавала тестостерон била значително по ниска, от смъртността при контролната група.

19.5 % от мъжете в контролната група починали, докато процента при групата използваща тестостерон бил 5.4%.

В заключение
„Нашите открития показват, че при изследвана група от мъже с различна теглова категория, продължителна тесстостеронова терапия води до значително отслабване, докато при мъжете не провеждащи такава терапия, теглото значително се повишило, „ Ние искаме да обърнем внимание също, че голяма част от мъжете с ниски нива на тестостерон били и с наднормено тегло“.

„77 смъртни случаи имало в контролната група и 23 смъртни случая в тестостероновата група. Нито един пациент не е припадал. Всички инжекции били поставяни под медицински контрол и в лекарски кабинет и бивали описвани.

„На базата на всичко това ние предполагаме, че адекватна продължителна терапия с тестостерон при мъже с ниски нива на тестостерон или при такива с наднормено тегло ще доведе до прогресивно, продължително и клинично значимо отслабване и този вид терапия може до доведе до понижаване на смъртността и сериозно подобряване на кардиоваскуларните проблеми при тези мъже.

Хммм…
Нека видим … Ние имаме изследване, в което повече от 400 мъже са получавали инжекции в продължение на 11 години, без никой да е пропускал такава и нито един да е прекратил участието си в изследването. Това е съмнително.

Също е под въпрос дали смъртността при тестостероновата група, е по-ниска от другата група, поради значително по-високите нива на холестерол при тестостероновата група.

Може ли това да се дължи на това, че контролната група е водила по нездравословен начин на живот от тази на тестостероновата група? По някаква причина?

Може би наистина тестостероновата терапия не е толкова опасна, за колкото винаги сме я смятали. Или може би това изследване не ни показва пълната картина на реалността?  По някаква причина? Какво мислите и вие ? Напишете вашият коментар под статията по-долу.

Bayer
На всички автори в цитирано изследване е било платено от Bayer, или по някакъв начин са били покривани техни разходи по изнасяне на лекции и всичко произтичащо от тази им дейност

ЕКИП ФИТНЕС ХОУМ БГ ЕООД гр. Стара Загора

В статията е използвана литература от :

Int J Obes (Lond). 2020 Jan 28. doi: 10.1038/s41366-019-0517-7. [Epub ahead of print].

The health effects of 11 years of testosterone therapy

Добави Коментар