16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Защо зехтинът може да ни помогне да живеем по-дълго

Защо зехтинът може да ни помогне да живеем по-дълго
13 August 2019
2522

Ако използвате зехтин за готвене - говорим за Extra Virgin сорта - това може да ви помогне да удължите продължителността на живота си. Направихме това заключение, след като прочетохме рецензионна статия, която испанските молекулярни учени публикуват в Cell Cycle. Според изследователите, зехтинът екстра върджин съдържа вещества, които забавят процеса на стареене и намаляват вероятността от заболявания при стареене, включително рак. 

Секоиридоиди полифеноли

Веществата, които изследователите имат предвид, се наричат ​​секоиридоидни полифеноли. Двата секоиридоидни полифенола, от които учените се интересуват най-много, са показани по-долу. В ляво: олеуропеин, в дясно: декарбоксиметил-олевропеин. Учените подозират, че именно тези вещества могат да помогнат, зехтинът може да намали вероятността от рак [FASEB J. 2007 Jan; 21 (1): 45-52.] И да увеличи продължителността на живота.

Като част от финансираната от правителството платформа за биоактивни хранителни компоненти, изследователите в Испания изучават на молекулярно ниво ефекта на екстракти от зехтин, които съдържат високи концентрации на тези секоиридоидни полифеноли. Те са открили, че тези вещества активират ензима AMPK в клетките. [Показано тук: p-AMPK = активен AMPK.]
( AMPK - 5 'AMP-активирана протеин киназа или AMPK или 5' активирана протеин киназа, активирана с аденозин монофосфат, е ензим (EC 2.7.11.31), който играе роля в клетъчната енергийна хомеостаза, до голяма степен за активиране на усвояването и окисляването на глюкоза и мастни киселини, когато клетъчната енергия е ниска. )

AMPK обикновено се активира чрез гладуване или продължително физическо натоварване. Клетките започват да се възстановяват и се подмладяват, когато AMPK стане активна. Ето защо хората живеят по-дълго, колкото повече спортуват. Изследователите подозират, че секоиридоидните полифеноли в зехтина имат същия ефект като гладуването и упражненията.

Забавяне на процеса на стареене
В своята статия изследователите описват експерименти с човешки диплоидни фибробласти [PD], в които те използват оцветяващ цвят върху клетките на стареене и забелязват, че онези, които вече не функционират оптимално, стават сини. Няма оцветяване, когато клетките биват изложени на маслиновия екстракт EVOO-PE-7. Веществата, които съдържа това са показани в снимката по-долу.

Механизъм
От своите експерименти изследователите стигат до заключението, че фенолите в зехтина не само стимулират ензима AMPK, но и че деактивират молекулния превключвател mTOR.

MTOR играе не само ключова роля в анаболните процеси в мускулните клетки, но и при стареене и рак. MTOR е свръхактивен в много ракови клетки. Ето защо секоиридоидните полифеноли в зехтина могат не само да забавят процесите на стареене, но и да инхибират рака. Испанците вярват.

( mTOR -  играе роля за инсулина , растежни фактори (като IGF-1 и IGF-2 ) и аминокиселини . mTOR също усеща клетъчните нива на хранителни вещества, кислород и енергия.

Испански изследователи от Университета в Кордоба откриха също, че добавката с Q10  има положителни ефекти след прием със зехтин. Други ключови ефекти от приема на зехтин са , че може да забави и стареенето на кожата. В френско епидемиологично проучване, публикувано в PLoS One през 2012 г. Мононаситените мастни киселини се намират в млечните продукти, месото и месните продукти, фъстъченото масло и слънчогледовото масло - както и в зехтина. Но само мононенаситените мастни киселини в зехтина предлагат значителна защита срещу стареене на кожата. Колкото повече мононенаситени мастни киселини от зехтина са консумирали участниците в проучването, толкова по-малко признаци на стареене на кожата са открили изследователите.

Трябва да имате предвид и няколко неща при готвенето със зехтин. Той не бива да бъде загряван до кипене, защото това може да промени химичния му състав и да предизвика разграждане и образуване на вредни вещества.

Екип ФИТНЕС ХОУМ БГ ЕООД гр. Стара Загора

Източник:  Cell Cycle. 2013 Feb 15;12(4):555-78.

PLoS One. 2012; 7 (9): e44490.

Wikipedia -  https://en.wikipedia.org/wiki/AMP-activated_protein_kinase

Добави Коментар