16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Витамин К2 и D3 | Супергероите на костите и артериите

Витамин К2 и D3 | Супергероите на костите и артериите
15 January 2020
1831

Витамин D3 и витамин К2 са страхотна двойка, когато става въпрос за работа в синергия за поддържане на костите и артериите здрави. Витамин D вече е много добре познат и оценен, така че нека да се запознаем и с витамин К2 : за какво е, къде се намира и как точно действа в организма?

Вече знаем, че витамин D играе централна роля в поддържането на костната структура, от раждането и през целия ни живот.

Доказано е, че витамин D:

  • Насърчава абсорбцията на калций
  • Подпомага дейността на имунната система
  • Има важна роля за сърдечно-съдовото и метаболитното здраве
  • За да се направи действието на витамин D още по-силно, то може да бъде свързано със страхотен, но не толкова известен спътник, а именно витамин К2.

Витамин К2:  Къде се намира

Нато е традиционна японска храна, която често се сервира с ориз.

Най-новата научна литература показва големия потенциал на витамин К2 , наричан още менахинон . Както ще видим, тя играе основна роля за здравето на сърцето, костите и мозъка, наред с други. Това е мастноразтворим витамин, който е част от семейството на витамин К, но съществено се различава от витамин К поради липсата на някакви специфични противопоказания .

Той има любопитен произход: витамин К2 се произвежда от бактериите на чревната флора, които пораждат различни групи молекули, включително особено биоактивни, дълговерижни менахинони,. Тези менахинони също се намират в значителни количества в много ферментирали храни , например в някои типични продукти от японската и кавказката кухня.

Храните с най-високо съдържание на витамин К2 включват:

  • Нато (ферментирала соя)
  • Кефир (напитка, получена от ферментирало мляко)
  • Кисело мляко с живи млечнокисели бактерии

 

За какво помага витамин К2 ?

Здрави и силни кости дори в напреднала възраст: тук е тайната да се наслаждавате на живота си!

По отношение на костите, витамин D3 работи в синергия с витамин К2 , за да осигури още по-ефективна подкрепа за здравето на костите, зъбите и сърдечно-съдовата система, в резултат на полезно и мощно действие.

Докато витамин D подобрява развитието на костите, като подпомага абсорбцията на калций, новите открития показват, че витамин К2 насочва калция към скелета, предотвратявайки неговото отлагане там, където не се желае. Работи, като активира определен протеин, остеокалцин , който стимулира фиксацията на калций в костите и зъбите, намалявайки риска от счупвания, независимо от нивата на минерализация на костите.

Така комбинацията от витамин D и витамин К води до решаващо подобрение на костната плътност при състояния като остеопения или остеопороза , които се появяват особено в по-късните ни години и по време на менопаузата. За страдащите от тези заболявания, витамин К2 всъщност ще осигури значителна подкрепа за хрущялната тъкан, ставите и гръбначния стълб. Каквото и да кажем, витамин против стареене във всички отношения!

Борба с атеросклерозата с витамин К2

Артериалните плаки отстъпват!

Калцият, циркулиращ в тялото, трябва да бъде пренесен доколкото е възможно до костите за друга много важна, ако не и жизненоважна, причина също, т.е. за да се предотврати установяването му в артериите, с риск да образува страховитите артериални плаки.

Говорим за атеросклероза, или артериосклероза, която може да прогресира в продължение на много години, безшумно и без симптоми, тъй като по правило стените на артериите са достатъчно еластични, за да се разширят, за да компенсират натрупването на плака. Образуването на влакнести калцификати върху плаките пречи на артериите да се разширяват и компенсират. Накратко, това ги втвърдява, създавайки драматична ситуация, която може сериозно да застраши живота.

 За щастие, остеокалцинът, активиран от витамин К2, свързва калция с костната матрица и помага за предотвратяване на калциевите отлагания по артериалните стени. Витамин К2 играе защитна роля за прогресирането на съдовото увреждане благодарение на механизма на удар с GLA протеина на матрицата (или MGP), който е отговорен за защитата на кръвоносните съдове от калцификация. 

Matrix gla протеин (MGP) е член на семейството на витамин-К2 , Gla- съдържащи протеини . MGP има висок афинитет, свързващ се с калциеви йони , подобно на други протеини, съдържащи Gla. Протеинът действа като инхибитор на съдовата минерализация и играе роля в организацията на костите. MGP се намира в редица телесни тъкани при бозайници, птици и риби. Неговата иРНК присъства в костите, хрущялите, сърцето и бъбреците. Той присъства в костите заедно със свързания с витамин К2 протеин остеокалцин . В костите, продукцията се увеличава с витамин D .

 Следователно витамин К2 и витамин D са „кардиопротективна“ двойка, както и са полезни за здравето на костите!

Добавки с витамин К2

Любопитен факт: наблюдава се, че дефицитът на витамин К2 е свързан с по-големи гликемични пикове след обяд и изглежда, че приемането на добавки с витамин К2 подобрява състоянието на диабет тип II. Смята се, че ролята на този витамин в метаболизма на глюкозата е свързана с връзката между витамин К2 и остеокалцин, където очевидно са ниските нива на общия остеокалцин (свързан с дефицит на витамин D) и зависимия остеокалцин (поради липса на витамин К2 ) може да причини промени в метаболизма на захарта. 

Сред своите специални характеристики, витамин К2 също демонстрира интересно противовъзпалително действие срещу PGE2, COX2 и IL-6, като по този начин разширява потенциала си за употреба при заболявания като ревматоиден артрит и множествена склероза.

Разгледайте всички предлагани витамин К2 и Д3 при нас, с гаранция от официален вносител : Витамини и минерали

Знаете ли вече за действието на витамин К2? Кажете ни какво мислите за статията !

Екип Фитнес Хоум БГ ЕООД гр. Стара Загора

в статията е използвана информация от :

Matrix gla protein From Wikipedia, the free encyclopedia

by Gabriele Trapani in Supplementation - Vitamins and minerals last updated: October 30, 2019 ,VITAMIN K2 AND D3 | THE SUPERHEROES OF BONES AND ARTERIES
 

Добави Коментар