16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Трябва ли да приемаме L-глутамин за здравето на червата си?

Трябва ли да приемаме L-глутамин за здравето на червата си?
01 August 2019
6434

Червата ви са в основата на общото ви здраве. Много съвременни здравословни проблеми като автоимунни заболявания, депресия, тревожност, рак и дори сърдечни заболявания са свързани с проблеми в и на черва. Често срещано погрешно разбиране, че трябва да имате симптоми като : подуване на корема, запек, газове или хранителна непоносимост - да имате проблеми с червата. Това не е така. Всъщност около 22 процента от хората с основни храносмилателни проблеми нямат очевидни храносмилателни симптоми.

Увреждането на стомашно-чревния ви тракт позволява неразградените хранителни частици и други токсини да навлязат в кръвта ви. Това води до верига от хронично възпаление, което не е добро за вашето здраве. SIBO (  Симптоми на червата на SIBO: запек,диария, Синдром на раздразненото черво (IBS),Спазми,Газове,гадене, Киселинен рефлукс / киселини /, нарастване на кандида ( отнася се за  гъбичката Candida albicans) и други дисбаланси на микробиомите също могат да предизвикат хаос в червата ви и да допринесат за продължаващи здравословни проблеми.

Изцелението на тялото ви започва с излекуването на червата ви.

Добрата новина е, че като работите върху здравето на червата си, можете да започнете да лекувате дори най-дългогодишните здравословни проблеми. Повърхността на червата ви е облицована с вид клетка, известна като ентероцити. Поради честата им регенерация на всеки 2-3 седмици, червата ви получават изцяло нова лигавица. Благодарение на това бързо обновяване тези, които нямат хронични проблеми с червата, могат да излекуват червата си само за 2 до 12 седмици. Но ако имате проблеми с автоимунното възпаление или напълно увредено черво, може да отнеме между 12 и 24 месеца, за да се излекува напълно и да забележите драстични промени.

Има много неща, които можете да направите, за да започнете лекуването и профилактиката им. Един прост начин е като приемате добавката L-глутамин. Вероятно сте ги виждали в магазините за витаминни и здравословни храни, често рекламирани от спортисти като чудесен начин за възстановяване на мускулната тъкан. Той се използва в биосинтезата на протеин, който пък се използва от тялото ви и е една от най-обилните аминокиселини в кръвта ви.

Глутаминът се счита за условно незаменима аминокиселина, защото тялото ви я използва толкова много по време на силен физически стрес ( като тренировка във фитнес, футбол, бокс, колоездене и много други) . Той е от съществено значение за поддържането на здравето и растежа на ентероцитите в червата ви, тъй като той е предпочитаното "гориво" на тези клетки. Така че, ако искате да спечелите битката срещу синдрома на пропускливи черва, L-глутаминът трябва да бъде основен ресурс във вашата "кутия с инструменти".

Има много изследвания,  които подкрепят способността на L-глутамин да подобрява пропускливостта на червата чрез добавки. По-специално едно проучване разглежда група от 107 деца и как те реагират на L-глутамин. Половината от децата са приемали L-глутамин, а други други половини са приемали плацебо ( В клиничните изпитания на медикаменти се използва плацебо, което се дава на определена част от изследваните пациенти, означавани като „контролна група“. На останалите – т.нар. „тестова група“ се дава изпитваното лекарство. Чрез сравнение на резултатите между двете групи се определя терапевтичният ефект на лекарството) . Само за 120 дни децата, които получават добавката L-глутамин, имат подобрена функция на червата.

Изследванията дори показват, че L-глутаминът може да намали симптомите на възпалителни заболявания на червата, включително при хора с улцерозен колит ( заболяване на храносмилателната система, което се характеризира с възпаление и кървящи, гнойни язви на лигавицата на дебелото черво. Болестта може да се проявява като остра или като хронична.) ! След четири седмици пациентите, приемащи добавка L-глутамин, наблюдават намаляване на симптомите, както и увеличаване на бифидобактериите( бифидобактериите - участват в поддържането на микробната флора в дебелото черво и във ферментацията на захарите. Имат антираков ефект.) . Изненадващо , след като пациентите спират да приемат L-глутамин, техните симптоми се връщат. Това е едно от най-ясните и бързи доказателства от ползата на Г-Глутамин.

Как да започнете да приемате L-глутамин.

Има много продукти, които съдържат L-глутамин, като говеждо месо от хранени с трева животни, бульон и млечни продукти, от животни хранени с трева ( тук главно искаме да подчертаем, че говорим за специално произведени продукти от изброените източници, но не във вид на пържола, а под формата на добавки, гелове за бърз прием). За тези, които искат вариант на растителна основа, червеното зеле е източник, който съдържа в изобилин Глутамин . Консумирането на кисело зеле ще повиши способностите му за заздравяване на червата, тъй като ферментацията осигурява на червата ви пробиотици, които също помагат L-глутаминът да бъде по-биодостъпен.

Цялата тази информация е страхотна, но как да разберете дали е подходяща за вашия здравословен проблем ? В крайна сметка това зависи от състоянието на червата ви. Ако знаете, че се имате хронични здравословни проблеми, добавянето на L-глутамин може да даде вашето към вашето подобрение допълнителен тласък. Но ако просто искате да направите лека профилактика на червата, добавянето на кисело зеле може да е всичко, от което се нуждаете.

Ако искате по-клиничен начин да определите дали да добавите тази добавка в хранителния си режим, можете да потърсите практикуващ лекар, който може да ви даде нужното мнение. И ако решите да започнете приема на между 2 и 5 грама на ден, което обикновено е добра доза за повечето хора. Препоръчваме ви прахообразна версия, а не капсули, тъй като ще бъдат по-лесни за храносмилане.

Разгледай категория Глутамин / Glutamine и вземи със 100 % гаранция от официален вносител

Екип Фитнес Хоум БГ ЕООД , гр. Стара Загора

by Dr. Will Cole Should You Be Taking L-Glutamine For Your Gut Health?

 

Добави Коментар