16682
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Тестостероновите нива на мъжете до голяма степен се определят от мястото, където те растат

Тестостероновите нива на мъжете до голяма степен се определят от мястото, където те растат
01 March 2019
1135

Тестостероновите нива на мъжете до голяма степен се определят от мястото, където те растат

Дата: 25 юни 2018 г.

Източник:  Университетът в Дърам

Резюме: Тестостероновите нива на мъжете до голяма степен се определят от средата им в детството, според ново проучване.

Мъжете, които растат в по-тежки условия, където има много инфекциозни заболявания например, вероятно ще имат по-ниски нива на тестостерон в по-късен етап от живота им, отколкото тези, които прекарват детството си в по-здравословна среда, според ново проучване.

Тестостероновите нива на мъжете до голяма степен се определят от средата им в детството, според ново проучване.

Изследването, ръководено от университета в Дърам, предполага, че мъжете, които растат в по-тежки условия, където има много инфекциозни заболявания например, вероятно ще имат по-ниски нива на тестостерон в по-късен живот, отколкото тези, които прекарват детството си в по-здравословна среда.

Проучването, публикувано в Екология на природата и еволюция” , предизвиква теорията, че нивата на тестостерон се контролират от генетиката или расата.

Тъй като високите нива на тестостерона потенциално водят до повишен риск от разширяване на простатата и рак, изследователите предполагат, че всеки скрининг на рискови профили може да се наложи да вземе предвид детската среда на човека.

Проучването установява, че мъжете в Бангладеш, които са израснали и след това живели по-късно като възрастни в Обединеното кралство, са имали значително по-високи нива на тестостерон в сравнение с други мъже, които са израснали и живели в Бангладеш. Мъжете също, които са живели във Великобритания са достигнали пубертета в по-млада възраст и са били по-високи от мъжете, които са живели в Бангладеш през цялото си детство.

Изследователите казват, че разликите са свързани с енергийните източници, тъй като може да бъде възможно да има високи нива на тестостерон, в среди, където хората са по-изложени на болести или лошо хранене.

Учените са събрали данни от 359 мъже по височина, тегло, възраст на пубертета и друга здравна информация заедно със слюнните проби, за да изследват нивото на тестостерона. Те сравняват следните групи: мъже, родени и живеещи в Бангладеш; Мъже от Бангладеш, които се преместили във Великобритания (Лондон) като деца; Мъже от Бангладеш, които се преместили в Обединеното кралство като възрастни; второ поколение, родени в Обединеното кралство мъже, чиито родители са мигранти от Бангладеш; и родени в Обединеното кралство етнически европейци.

Водещият автор на изследването, д-р Кесън Магид от Катедрата по антропология на университета в Дърам (Великобритания), заяви: “Абсолютните нива на тестостерон при човека са малко вероятно да се отнасят до тяхната етническа принадлежност или където живеят като възрастни, а вместо това да отразяват обкръжението им, когато са били деца.

Мъжете с по-високи нива на тестостерон са изложени на по-голям риск от потенциално неблагоприятни ефекти на този хормон върху здравето и стареенето. Много високи нива могат да означават увеличена мускулна маса, повишен риск от заболяване на простатата и са свързани с по-висока агресия. Много ниски нива на тестостерон при мъжете могат да включват липса на енергия, загуба на либидо и еректилна дисфункция. Тестостероновите нива на мъжете в проучването обаче са били в норми, който е малко вероятно да повлияе върху тяхната плодовитост.

Съавтор, професор Джилиън Бентли от университета в Дърам, коментират: “Много високото и много ниското ниво на тестостерон може да има последици за здравето на мъжете и може да е важно да се знае повече за детските обстоятелства при мъжете, за да се изгради по-пълна картина на техните рискови фактори за определени състояния или болести. “

Аспектите на мъжката репродуктивна функция продължават да се променят в юношеска възраст до 19-годишна възраст и са по-гъвкави в началото, отколкото в края на детството, според изследването. Изследването обаче показва, че в зряла възраст мъжките нива на тестостерон вече не са силно повлияни от заобикалящата ги среда.

Старши съавтор Джилиън Бентли и колегите му също така са установили, че средата, в която момичетата растат, може да повлияе на хормоналните им нива, плодовитостта и нивата на риск за раковите заболявания като възрастни.

Изследването е финансирано от Съвета за икономически и социални изследвания, Кралското общество и рака на простатата в Обединеното кралство и включва изследователи от Университета в Читагонг (Бангладеш), Университета Дърам (Обединеното кралство) и Северозападния университет (САЩ).

Кесън Магид, Робърт Т. Чатъртън, Фарид Уддин Ахамед, Джилиън Р. Бентли. Детската екология влияе върху слюнчивия тестостерон, пубертета и ръста на мигрантите от Обединеното кралство в Бангладеш . Екология и еволюция на природата , 2018; DOI: 10.1038 / s41559-018-0567-6

Източник Университетът в Дърам. “Нивата на тестостерона за мъжете до голяма степен се определят от мястото, където те растат.” ScienceDaily. ScienceDaily, 25 юни 2018 г. www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180625122437.htm

Добави Коментар