16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Перспективи и безопасност при консумацията на конско месо

Перспективи и безопасност при консумацията на конско месо
28 October 2019
4458

резюме
В някои страни употребата на конско месо като храна е възпрепятствана от етични и културни закони. Въпреки това, конското месо има потенциални ползи за здравето, като ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на ненаситени мастни киселини в сравнение с други меса, както и редица други положителни ползи за нашето здраве. Въпреки че има много противоречиви данни за диетичната стойност във връзка с човешкото здраве, ефектите на конското месо не са проучени до голяма степен. В тази статия обобщаваме приложените знания за качеството на конското месо и ефектите върху човешкото здраве. Нашето заключение е, че конското месо може да се консумира като здравословна алтернатива на други видове месо, при условие че се вземат предвид рисковете, свързани с микробно замърсяване по време на съхранение и евентуално присъствие на замърсители в конското месо. 

Не обичате Телешко? Яжте конско, вместо това!

„Конското месо може да се консумира като здравословна алтернатива на други видове месо; консумацията на конско месо не представлява заплаха за здравето на потребителите, ако животното е здраво и месото се обработва в съответствие със законодателството за хранителни стандарти“.

Авторите на „Перспективи и безопасност на консумацията на конско месо“ подчертават, че дори биоактивни пептиди с инхибиторни и антиоксидантни свойства на ангиотензин-1-конвертиращ ензим (АСЕ) са изолирани от ферментирали продукти от конско месо.

Те все още добавят за разглеждане, че „са необходими допълнителни изследвания, за да се изяснят потенциалните ползи за здравето от конското месо“ и обясняват: „В такива проучвания трябва да се идентифицират съединенията, отговорни за тези ефекти и точните механизми на действие. Все още има, информационна пропаст за това как технологичните фактори влияят върху качеството на месото. По-доброто разбиране на технологичните фактори би помогнало на месната промишленост да оптимизира стратегиите за подобряване на безопасността на конското месо и да увеличи полезното въздействие върху човешкото здраве. "

Какви са ползите от консумацията на конско месо? 

Има няколко предимства от приема на конско месо. То помага за понижаване на нивата на холестерола, тъй като конското месо има по-малко мазнини и холестерол в сравнение с друго месо.
Помага при лечение на астма, тъй като съдържа хранителни вещества като калий и други минерали за предотвратяване на мускулните стеснения (това е основната причина, поради която може да ви е трудно да дишате). Може да подобри имунитета ви. Това е така, защото конското месо съдържа няколко витамини и минерали, които помагат да подобрите имунната си система, това означава, че вече не можем да се плашим от вредни заболявания. Друго полезно свойство на конското месо е , че може да помогне за укрепване на костите, това е така, защото месото съдържа: калий, фосфор и цинк, които помагат на клетките и костите и да бъдат по-здрави. Би подобрило издръжливостта на тялото, защото конското месо има много по-високо ниво на протеини и калории от останалите месни продукти.

Любопитен факт е, че по време на Втората световна война много американци са се хранили с конско месо. По времето и, много семейства се затрудняват да намерят говеждо месо, американските месари в цялата страна започват да продават конско месо, а потребителите буквално го разграбват.

Хранителни характеристики на месото в сравнение с тези на говеждо и свинско месо

Конското месо има сходни нива на протеин (28  срещу 21,0 или в проценти 28%) и по-ниски нива на мазнини (6,0 срещу 14,1 или 16,1%) в сравнение съответно с говеждо или свинско месо. Има много по-високи нива на палмитолеинова ( Омега 7 ) (8,2 срещу 4,4 или 3,3%) и α-линоленова (1,4 срещу 0,1 или 0,6%) киселини, отколкото говеждо или свинско, съответно. Концентрацията на желязо, в конското месо има двойно повече  (21%(5гр) срещу 10%(2.5гр) DV-дневни нужди), което говеждо месо съдържа. Съдържа значително повече витамин B12 (50% срещу 21% DV), но по-малко B6, ниацин и фолати.

Нещо много важно : месото от коне, което ветеринарите са приспали с инжекция, не е подходящо за консумация от човека, тъй като токсинът остава в месото.

Екип ФИТНЕС ХОУМ БГ ЕООД гр. Стара Загора

Източници :

Nutritional characteristics of horsemeat in comparison with those of beef and pork
Perspectives and safety of horsemeat consumption

Добави Коментар