16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Малки промени в диетата могат да поставят диабет тип 2 в ремисия

Малки промени в диетата могат да поставят диабет тип 2 в ремисия
17 September 2021
1382

 Диабет тип 2 е заболяване, което може да се придържа към пациентите през целия им живот. Въпреки това сериозно въздействие върху кръвната захар, изследователите казват, че хората могат ефективно да лекуват диабета и дори да го вкарат в ремисия в някои случаи, като правят диетични промени. Това е новото откритие от екип от Университета на Британска Колумбия.

Авторите на изследването съобщават, че хората могат ефективно да контролират своя диабет тип 2 чрез внимателно планирани корекции в диетата. Изследователският екип също подчертава значението на местните фармацевти по време на този процес, които трябва внимателно да следят употребата и дозировката на лекарствата, докато пациентите са на диета.

Този проект проследява група пациенти с диабет тип 2, които се придържат към 12-седмична диетична програма, управлявана от техните местни фармацевти. Всеки участник в проучването се придържа към нискокалоричен, нисковъглехидратен, високо протеинов план за хранене и трябва редовно да се свързва с фармацевтите си относно употребата на лекарства.

„Диабетът тип 2 може да се лекува, а понякога и да се докара до ремисия с хранителни интервенции “, казва съавторът на изследването д-р Джонатан Литъл, доцент в Училището за здраве и упражнения на UBC Okanagan. "Въпреки това се нуждаехме от стратегия, която да помогне на хората да изпълнят тези интервенции, като същевременно следим промените в лекарствата."

Правилното хранене може да ви отърве от лекарствата по - бързо !

Въпреки че със сигурност не би било лоша идея да се консултирате с лекар, авторите на изследването се фокусират върху фармацевтите специално, защото те обикновено са по -достъпни от лекарите. Пациентите с диабет тип 2 обикновено се срещат и консултират с фармацевтите си много по -често от своите лекари, особено в селските райони.

„Фармацевтите от общността имат опит в управлението на лекарствата и могат да играят важна роля в цялостната грижа за диабета“, добавя д -р Литъл. „Когато пациентите с диабет тип 2 спазват диета с много ниско съдържание на въглехидрати или нискокалорични , е необходимо да се намалят или премахнат лекарствата за понижаване на глюкозата . Фармацевтите са в идеална позиция да осигуряват безопасно и ефективно интервенции, насочени към намаляване на лекарствата за диабет, като същевременно насърчават ремисията на диабет тип 2.

Изследователите разделят участниците в две групи. Едната следва новия хранителен план, а контролната група не променя обичайните си хранителни навици. Когато изминават три месеца, повече от една трета от тези с диетата са спрели да приемат всички лекарства за диабет. Това не се случва за нито един пациент от контролната група. Групата с диета също се радва на забележими подобрения в средното телесно тегло, контрола на глюкозата, систоличното кръвно налягане и общото здравословно състояние.

В обобщение, изследователският екип смята, че ключът към успеха на диетата срещу диабет тип 2 е „целенасочен хранителен подход, контролиран от общ фармацевт, който може да следи предписаните лекарства “.

„Интервенцията беше ефективна за намаляване на нуждата от лекарства за понижаване на глюкозата за много от нашите проучвания“, заключава съавторът на изследването д-р Алън Батеръм, професор в Училището за здраве и наука за живота в университета Teesside. "Това показва, че фармацевтите в общността са жизнеспособна и иновативна възможност за прилагане на краткосрочни хранителни интервенции за хора с диабет тип 2, особено когато управлението на лекарствата е въпрос на безопасност."

Диети с растителни храни могат значително да засилят изгарянето на мазнините и да намалят риска от диабет

За хората, които мислят за нова диета през 2021 г., ново проучване установява, че хората с наднормено тегло биха могли да помислят за оставяне на месото в 2020 г. Изследователи от Комитета на лекарите за отговорна медицина казват, че растителната, нискомаслена веганска диета може значително повишават способността за изгаряне на мазнини и предизвикват загуба на тегло.

В 16-седмично проучване на хора с наднормено тегло без диабет, изследователите разделят участниците в две групи. Едната група преминава на диета от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и бобови растения без дневен калориен лимит. Другата група продължи да се храни по същия начин, по който беше, служейки за контрол.

Растителната диета води до загуба на тегло, „кардиометаболитни подобрения“
За 16 седмици участниците, избрали веганската диета, са свалили средно 14 килограма в сравнение с контролната група. Тези хора на диета също са забелязали забележими спадове както в мастната маса, така и в обема на висцералната мазнина. Този втори фактор е количеството мазнини, които заобикалят човешките органи.

Изследването също така си сътрудничи с изследователи от университета в Йейл, за да проследят нивата на мазнини в черния дроб и мускулите на участниците. Хората, хранещи се с растителна диета, наблюдават намаляване на нивото на мазнини в черния дроб с 34 %. Мазнините в мускулните клетки спадат с 10 %. Авторите на изследването наричат ​​тези промени големи подобрения, тъй като мазнините в тези клетки имат връзка с инсулиновата резистентност и диабета.

„Когато мазнините се натрупват в чернодробните и мускулните клетки, това пречи на способността на инсулина да премества глюкозата от кръвния поток в клетките“, добавя д -р Калеова. "Само след 16 седмици на диета с ниско съдържание на мазнини, на растителна основа, участниците в проучването намаляват мазнините в клетките си и намаляват шансовете си за развитие на диабет тип 2."

Резултатите също разкриват връзка между складираните мазнини и инсулиновата резистентност. Хората с веганска диета са имали както намалена инсулинова резистентност, така и повишена инсулинова чувствителност през 16 -те седмици. Общият и LDL холестерол също спадат съответно с 19,3 mg/dL и 15,5 mg/dL.

„Групата с диета от растителна основа не само отслабна, но и претърпя кардиометаболични подобрения, които ще намалят риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми“, заключава д-р Калеова.

Екип Фитнес ХОУМ БГ ЕООД гр. Стара Загора

Изрично се забранява копирането на части или целият текст без изричното знание и разрешение на собственика на превода в лицето на ФИТНЕС ХОУМ БГ ЕООД

Научни изследвания и публикации : November 30, 2020 Effect of a Low-Fat Vegan Diet on Body Weight, Insulin Sensitivity, Postprandial Metabolism, and Intramyocellular and Hepatocellular Lipid Levels in Overweight Adults A Randomized Clinical Trial

A randomized controlled trial of pharmacist-led therapeutic carbohydrate and energy restriction in type 2 diabetes

Simple changes to diet could put Type 2 diabetes into remission for patients

Добави Коментар