16682
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Хроничното лишаване от сън ви прави по-дебели - много по-дебели

Хроничното лишаване от сън ви прави по-дебели - много по-дебели
31 October 2022
793

Хората, които спят средно по 5 часа на ден, напълняват два пъти по-бързо от хората, които спят по 7-8 часа на ден.

Епидемиолози от университета Case Western Reserve откриха това в проучване, в което са проследили 70 000 жени в продължение на 16 последователни години.

Сън и затлъстяване

Как сънят може да повлияе на телесното тегло? Хипоталамо-хипофизните функции, включително тези, които влияят върху храненето, енергийния баланс и метаболизма, са тясно свързани с циркадните ритми и са силно интегрирани с процесите на регулиране на съня. Нарушаването на циркадния часовник може да има важни метаболитни ефекти.

Липсата на сън стимулира хормоните на апетита и намалява инсулиновата чувствителност. Това обяснява защо според проучване на университета в Бристол за всеки час, през който жените спят средно, процентът им на мазнини намалява с три процента. Това също така обяснява защо, в проучване на американци , затлъстяването е по-често при хора, които не спят повече от пет часа на ден. 

Друго възможно обяснение за наблюдаваната връзка е, че умората, причинена от ограничаване на съня, може да намали физическата активност и по този начин разхода на енергия, като по този начин предразполага към наддаване на тегло.

Проучване

Най-голямото известно проучване на връзката между затлъстяването и съня датира от 2006 г., когато American Journal of Epidemiology публикува проучване, в което Санджай Пател от университета Case Western Reserve извежда цифрите по-долу въз основа на данни от класическото проучване за здравето на медицинските сестри.

Резултати

Виждате, че жените, които спят по 5 часа на година, наддават с 0,62 кг на година. Следователно за период от 16 години първата група жени качи почти ( 10 ) десет кг повече телесно тегло - четете: телесни мазнини. При жените, които спят по 7 или 8 часа на ден, увеличението на телесното тегло е около половината и по-малко.

 

Цифрите по-горе показват, че шансът за екстремно увеличаване на телесното тегло при жени, които спят 5 часа на 24 часа, е с десетки процента по-висок, отколкото при жени, които спят 7 часа на 24 часа. Интересното е, че връзката се запазва, след като изследователите коригират енергийния прием. Това предполага, че лишаването от сън намалява основния метаболизъм. В сравнение с поддържането на стабилно тегло, наддаването с 5 кг почти удвоява риска от развитие на диабет. Освен това обичайното време на сън под 7 часа е свързано със значително повишаване на риска от голямо (≥15 kg) наддаване на тегло и затлъстяване.

Заключение 

„Увеличаването на времето за сън сред тези, които спят по-малко от 7 часа на нощ, може да представлява нов подход към превенцията на затлъстяването“, пишат изследователите. „Като се има предвид неадекватността на текущата терапия на затлъстяването, трябва да се проучи способността на инициативите за обществено здраве, фокусирани върху хигиената на съня, да забавят епидемията от наддаване на тегло, както и механизмите, свързващи продължителността на съня със затлъстяването.“

 

Източник: Association between Reduced Sleep and Weight Gain in Women

Екип Фитнес ХОУМ БГ ЕООД гр. Стара Загора

Изрично се забранява копирането на части или целият текст без изричното знание и разрешение на собственика на превода в лицето на ФИТНЕС ХОУМ БГ ЕООД

Добави Коментар