16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Храни, които се борят с възпалението

Храни, които се борят с възпалението
01 March 2019
1627

След редица изследвания, лекарите научават, че един от най-добрите начини за потушаване на възпалението, не се крие в кабинета с лекарствата, а в хладилника. В днешната статия ще ви представим храни, които се борят с възпалението.

Вашата имунна система става активирана, когато тялото ви разпознава нещо чуждо, като микроб, цветен прашец или химикал. Това често води до процес, наречен възпаление. Преходните пристъпи на възпаление, насочени към истински заплашителни нашественици, защитават вашето здраве.

Понякога обаче възпалението продължава, ден след ден, дори когато не сте застрашени от “чуждестранен нашественик”. Тогава възпалението може да стане ваш враг. Много от най-големите болести, които ни повалят- включително рак, сърдечни заболявания, диабет, артрит, депресия и болестта на Алцхаймер – са свързани с хронично възпаление.

Едни от най-мощните средства за борба с възпалението идват не от аптеката, а от магазина за хранителни стоки. “Много експериментални проучвания показват, че съставките на храни или напитки могат да имат противовъзпалителни ефекти”, казва д-р Франк Ху, професор по хранене и епидемиология в Департамента  към Харвардското училище по обществено здраве.

Храни, които причиняват възпаление

Опитайте се да избягвате или ограничавате тези храни колкото е възможно повече:

 • рафинирани въглехидрати , като бял хляб и сладкиши

 • Пържени картофи и други пържени храни

 • сода и други подсладени със захар напитки

 • червено месо (бургери, пържоли(от големите вериги често са с добавени съставки, каращи ги да издържат продължително време, без да се развалят) и обработено месо (говеждо, колбаси)

 • маргарин , мазнина и мас

Изберете правилните храни и може да намалите риска от заболяване. Продължавайки да избирате неправилните и ще ускорите процеса на възпалителни заболявания.

Не е изненадващо, че същите храни, които допринасят за възпалението, обикновено се считат за лоши за здравето ни, включително сода и рафинирани въглехидрати, както и червено месо* и преработени меса.

“Някои от храните, които са свързани с повишен риск от хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания, също се свързват с излишък на възпаление”, казва д-р Ху. “Това не е изненадващо, тъй като възпалението е важен механизъм за развитието на тези заболявания.”

Нездравословните храни също допринасят за повишаване на теглото, което само по себе си е рисков фактор за възпаление. И все пак в няколко проучвания, дори и след като изследователите са взели предвид затлъстяването, връзката между храната и възпалението остава, което предполага, че наддаването на тегло не е единствената причина. “Някои от хранителните съставки могат да имат независими ефекти върху възпалението, надвишаващи повишения прием на калории”, казва д-р Ху.

Храни, които се борят с възпалението

Включете много от тези противовъзпалителни храни във вашата диета:

 • домати

 • зехтин

 • зелени листни зеленчуци , като спанак, зеле и зеленчуци

 • ядки като бадеми и орехи

 • мастни риби като сьомга, скумрия, риба тон и сардини

 • плодове като ягоди, боровинки, череши и портокали

Храни, които се борят с възпалението

На обратната страна има храни и напитки, за които е установено, че намаляват риска от възпаление и с това хронично заболяване, казва д-р Ху. Той отбелязва по-специално плодове и зеленчуци като боровинки, ябълки и листни зеленчуци, които са с високо съдържание на естествени антиоксиданти и полифеноли-защитни съединения, намерени в растенията.

Изследванията също така включват ядки с намалени маркери на възпаление и по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Кафето, което съдържа полифеноли и други противовъзпалителни средства, може да предпази от възпаление също.

Противовъзпалително хранене

За да намалите нивата на възпаление, потърсете цялостна здравословна диета. Ако търсите план за хранене, който следи отблизо принципите на противовъзпалителното хранене, помислете за средиземноморската диета, която е с високо съдържание на плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, риба и здравословни масла.

В допълнение към намаляването на възпалението, по-естествената, по-малко преработена диета може да има забележими ефекти върху физическото и емоционалното си здраве. “Здравословното хранене е полезно не само за намаляване на риска от хронични заболявания, но и за подобряване на настроението и цялостното качество на живот”, казва д-р Ху

 

 Разгледайте всички хранителни добавки предлагани от FitnessHOME.BG ТУК https://fitnesshome.bg/

В статията са използвани научни изследвания от : https://www.health.harvard.edu/

Добави Коментар