16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Глюкозамин за здрави стави

Глюкозамин за здрави стави
14 April 2019
2178

 

Футболистите, които приемат глюкозамин, защитават ставите си. Японските изследователи правят изследване върху 21 ученици, които тренират 2 часа футбол, 5 дни в седмицата. При всички след приключване на теста са установили, че това глюкозамина защитава хрущяла на учениците.

Глюкозаминът е амино захар. Тялото го синтезира и използва като градивен елемент за хрущяла и синовиална течност ( Синовиалната течност се образува в ставната капсула и служи за вискозен лубрикант между ставните повърхности ) . Приемането на добавки с глюкозамин ( направени от черупките на раци и скариди ), подпомага възстановяването на увредените стави, показват проучванията. Ефектът е лек, но с времето прекрасен. Едни от най употребяваните продукти освен със съдържание на глюкозамин са и с Хондроитин и МСМ. 

Хондроитинът също има способността да намалява влошаването на здравето на хрущяла в ставите.Използва се ефективно за възстановяването на хрущялната тъкан и да се предотврати по-нататъшно увреждане. Той води до привличането на хранителни вещества и вода в хрущяла, и инхибира ензимите, които увреждат хрущялните тъкани. 

MSM е естествено сярно съединение .Той потиска болкови импулси по нервните влакна, което спомага за намаляване на болката и мускулни спазми. MSM въздейства главно на болката и има противовъзпалителни ползи. Той е признат за безопасен и практически няма странични ефекти.

Дали добавката е от полза за хората с артрит е предмет на дебат, но повече хора са съгласни, че спортистите могат да предпазят ставите си по този начин.

Проучване :
Футбол, разбира се, здравословен спорт, но това не е добре за ставите. Изследователите искали да знаят дали добавките с глюкозамин могат да предпазят ставите на футболистите. Така те дават на учениците 1,5 или 3 гр глюкозамин всеки ден в продължение на 3 месеца, след което направили изследване на урината за показатели за разрушаване на хрущяла и натрупване.

Резултати :
Маркер за разграждане на хрущяла е С-крайният телопептид от тип II колаген [CTX-II]. Това се освобождава, когато колагеназите разграждат колаген тип II. Хрущялът се състои от 90-95% от колаген тип II.

Маркер за натрупване на ставен хрущял е С-крайният пропептид от тип II колаген [CPII]. Той се освобождава, когато тялото произвежда нов колаген тип II.

Когато футболистите вземат глюкозамин, концентрацията на катаболичния маркер CTX-II намаля. Глюкозаминовите добавки, изглежда, леко повишават синтеза на анаболния маркер на CPII, но ефектът не е значителен.

 

Съотношението CTX-II / CPII е по-високо при футболистите, отколкото в спортистите, което предполага, че футболът поставя значително натоварване на ставите. Глюкозаминовите добавки обаче подобряват съотношението CTX-II / CPII.

Заключение
"Очаква се глюкозаминът да упражнява хондропротективно действие при футболистите, като предотвратява разграждането на колагена тип II, но поддържа синтеза на колаген от тип II", заключават японските изследователи.

Особенно добър вариант е комбинирането на Глюкозамин със Хондроитин и МСМ. Всички продукти предпазващи и възстановяващи ставите можете да разгледате в нашата категория : Грижа за ставите и сухожилията

Опитите бяха финансирани от японското правителство.

Източник Int J Mol Med. 2009 Oct; 24(4): 487-94.89

 

Добави Коментар