16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

Анаболният ефект на чесъна

Анаболният ефект на чесъна
09 October 2019
3152

Чесънът на прах засилва производството на тестостерон и намалява производството на кортизол.

Кой не обича чесън ? Може би, това е една от най-употребяваните "суперхрани" в България. Докаани редица ползи за здравето му след прием. Богат на витамин B6 (който подпомага регулирането на хормоните в организма), витамин B1 и витамин C, както и на селен (рядък и изключително необходим микроелемент за човешкия организъм). Добро профилактично средство е и при атеросклероза. Понижава кръвната захар и ето защо е препоръчителен за хранене при диабет.

И така , днес ще разгледаме ползите на чесъна и още една негова положителна страна - повишаване на тестостерона и намаляване производството на кортизол ( често наричан хормона на стреса )

Това откритие направиха изследователи от университета Кобе и фармацевтичната компания Riken в Япония. При приема на повече добавка като чесън, плъховете върху, които е направено изследването се доказва, че приемат и повече протеин.

Чесънът като лекарство
Не за пръв път се изследват фармакологичните ефекти на чесъна. В края на деветдесетте години, има редица статии публикувани за способността на чесъна да разгражда мазнините. Това е така, защото чесънът засилва производството на норадреналин ( Норадреналинът или норепинефринът е невротрансмитер и хормон. Отделя се от сърцевината на надбъбречните жлези. Той повишава кръвното налягане, учестява сърдечната дейност. )  По този повод обаче учените изследваха анаболните ефекти на чесъна.

Проучване
Японските учени правят тестове на три групи плъхове; всяка група получава храна, която се различава само в един аспект: количеството протеин. Храната на плъховете се състои от 40, 20 и 10 процента протеин.

След това изследователите разделят всяка група на две подгрупи. На единия е даден обикновен фураж, съдържащ 10, 20 или 40 процента протеин; фуражът за другата подгрупа бива обогатен с чесън на прах. Всеки килограм фураж съдържа осем грама чесън на прах, а един грам от този прах съдържа пет милиграма диалилсулфиди.

Плъховете получават тази храна за 28 дни, след което изследователите измерват колко азот [протеин] плъховете са задържали.

Резултати

Те открили, че чесънът не е имал ефект при плъховете, на които са били дадени малки или средни количества протеин. Но в групата, която има висок прием на протеини, азотният баланс беше по-висок в групата с чесън.

Концентрацията на кортикостерон ( въглероден стероиден хормон от кортикостероиден тип, произведен в кората на надбъбречните жлези ) е по-ниска в кръвта на плъхове приемали чесън на прах, както е показано по-долу. Кортизолът е е наричан още и хормон на стреса, защото нивата му значително нарастват след физически и емоционален стрес. Графиката по-долу също показва количеството тестостерон, открито от изследователите в тестисите на плъховете. Колкото по-голям е приемът на протеини, толкова по-високо е производството на тестостерон - при плъховете приемали чесън на прах.

Dialyldisulphide - Диалил дисулфид
Японците смятат, че начинът, по който се повишава производството на тестостерон, има нещо общо с Лутеинизиращият хормон (LH). Те основават предположението си на експеримент, в който инжектират диалилдисулфид - активното вещество в чесъна - в плъхове и след това измерват производството на LH. Производството нараства. Колкото повече диалилсулфид имат плъховете, толкова по-високо е нивото на LH.

Дозите, използвани в таблицата по-горе, са интересни. Цифрите отляво показват броя милимоли на литър инжектирана течност. На плъховете се дава само един милилитър. Ако твърденията на японците са верни, тогава диалилдисулфидът е фармакологично интересен.

Спонсор
Изследванията нямаше да са възможно без - Riken, компания, която финансира изследванията, произвежда екстракти от чесън за добавки.

Източник : J Nutr. 2001 Aug;131(8):2150-6. 

Превод екип ФИТНЕС ХОУМ БГ ЕООД 

Добави Коментар