16329
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

8 Храни богати на желязо

8 Храни богати на желязо
28 February 2019
1242

Според Центъра за контрол и профилактика на заболяванията, дефицитът на желязо е най-честата форма на недохранване – оставяйки ни въпроса: Хранете ли достатъчно храни богати на желязо? Статистиката твърди, че жените на възраст между 19 и 50 години трябва да консумират 18 милиграма желязо на ден – и огромни 27 милиграма, ако са бременни – докато мъжете на тази възраст се нуждаят само от 8 милиграма.
Знаете ли кои са най-добрите храни, богати на желязо?

1. Черния дроб

Черен дроб е най-добрият източник на желязо с допълнителен бонус от други минерали, витамини и протеини. От различни видове консумиран гъшия черен дроб  е невероятно висок с желязо. Свинският черен дроб е по-добър вариант, с по-високи нива на желязо и витамин С. Но имайте предвид, че черният дроб трябва да се яде умерено, защото има висок холестерол, така че не прекалявайте!

2. Стриди

Стридите са чудесни морски дарове, обогатени с високо съдържание на желязо. Мидите, мидите, стриди и калмари са натоварени с желязо (плюс цинк и витамин В12). Една единична стрида доставя 3 до 5 мг желязо – така че можете да достигнете дневния си лимит бързо и без никакви проблеми.

3. Нахут

Говорейки за невероятните бобови растения, те имат 5 мг желязо на чаша, плюс сърдечна доза протеин, което ги прави добър избор за вегетарианци. Нахутът е чудесно допълнение към салатите и тестените изделия или можете да създадете свой собствен домашен, богат на желязо хумус!

4. Зърнени култури

Вие сте фен на зърнените храни като закуска по избор? Е, добър избор тогава – просто увеличавате дневната си доза желязо. Сред другите добри хранителни вещества от зърнени храни са фибри, цинк, калций и витамини В.
И така, какво ще имате за закуска утре?

5. Тиквени семки

Обзалагам се, че никога не сте си мислели, че тиквените семена са най-добрият източник за желязо, нали? Една чаша от цели семена съдържа над 2 мг, което ги прави най-добрият и най-ефективен източник на желязо. Добавете ги в рецепти за хляб или кифлички, или просто като здравословна закуска, приготвена със сол.

6. Соеви зърна

Половин чаша от тези бобови растения съдържа над 4 мг желязо, но получавате допълнителни ползи от тях като мед и манган, важни хранителни вещества за здравословна имунна система. Соевите зърна са богати на фибри и аминокиселини и са най-известната в света добавка за всичко – от месо до мляко за вегетарианци.

7. Спанак

Спанакът е невероятен източник на желязо, като само една чаша сварен спанак доставя повече от 6 мг желязо, както и белтъчини, фибри, калций и витамини А и Е. Също така спанакът е много добро допълнение към всичко, което го прави лесен за използване в множество рецепти.

8. Семена от сусам

Тези маслодайни семена съдържат 20 мг желязо на чаша, но също така са опаковани с основни хранителни вещества като мед, фосфор, витамин Е и цинк. Лесен начин да ги използвате е да ги поставите в салата. Вкусът ще е невероятен.

Ако все пак искаш лесен и бърз прием на желязо ти препоръчваме : Железен бисглицинат Natures Aid 

Добави Коментар