16682
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

4 причини да използвате BCAA Аминокиселини разклонена верига

4 причини да използвате BCAA Аминокиселини разклонена верига
28 February 2019
1191
Разклонените верижни аминокиселини са изключително популярни през последните години, особено във фитнес света. Днес, освен че се продават отделно в продукт BCAA, те също се добавят в суроватъчни продукти на прах. Всъщност има буквално хиляди положителни отзиви в интернет за продуктите BCAA.
Но наистина ли могат да оправдаят рекламата? Могат ли професионалните спортисти да получат същите предимства? Целта на спортистите винаги е да са по-добри от последното им представяне. И за да направят това, те са готови да отделят много усилия и време и да намерят каквито и да е средства за подобряване на специфичните за тях спортни умения и тяхната сила. Преди всичко те трябва да подобрят подвижността и подготовката си.
Много състезатели избират да приемат лекарства за повишаване на производителността, за да могат да издържат на физическото и психологическо бреме тежки и интензивни тренировки. Стероидите могат да ускорят възстановяването, като в същото време подобряват сърдечно-съдовата способност и издръжливост. Въпреки това стероидите са незаконни вещества и приемането им може да означава края на кариерата на спортиста.
Ето защо се доказа, че BCAA са отличен заместител на стероидите, без да рискуват кариерата и репутацията на спортиста. BCAA са напълно законни и могат да бъдат взети без никакви последици. В тази статия ще разгледаме основите за BCAA и това, което правят в тялото ни.

Какво представляват BCAA?

Преди да разгледаме тяхната функция и ползите, трябва да знаем какво всъщност са BCAA. Има 22 аминокиселини. Девет от тях са от съществено значение, което означава, че тялото не може да ги произведе само. Ето защо единственият начин да ги набавим е чрез нашата диета. Три от основните аминокиселини са аминокиселини с разклонена верига. Те са левцин, изолевцин и валин. Тези три аминокиселини играят важна роля за нашите органи, особено сред спортисти, които имат по-големи изисквания от не-професионалните спортисти, тъй като те трябва да оптимизират тренировките си.

От трите, левцинът е най-същественият !

С годините спортистите се борят да се съревновават с други по-млади спортисти до там, че да приемат анаболни стероиди и други незаконни вещества, които не бива да се употребяват. Продуктите с разклонена верига аминокиселини имат съотношение от четири към едно от левцин към другите 2 съставки, което може да помогне на мускулите дори, когато се използват от по-стари атлети.

1. Възстановяване на мускулите

Възстановяването на мускулите е дейността, която BCAA предоставят. Те са особено полезни след завършване на вашета тренировка. Тъй като BCAA се срещат и в евтини прахове от суроватъчен протеин и дори в храни, които обикновено ядете, може би се чудите защо трябва да купите отделна добавка, която е много по-скъпа.
Според експертите по храненето, BCAA, намерени в суроватъчните прахове, попадат в скелетните мускули по-бавно. Първо трябва да бъдат обработени от черния дроб, ако трябва да бъдат използвани от мускулите. От друга страна, продуктите на BCAA, когато се поглъщат, влизат директно в скелетната мускулатура.

2. Намаляват катаболизма на мускулите

Друго огромно предимство на BCAA е, че те имат способността да предотвратяват разграждането на мускулите. Ето защо те са страхотна добавка за спортистите, тъй като те трябва да поддържат диета с чисти храни, които не осигуряват толкова много калории, което може да ги накара да изгубят част от мускулната тъкан, за която са работили толкова усилено.
Това, което основно правят, е, че спират мускулния катаболизъм. Те намаляват степента на разграждане на протеина, която е необходима на мускулите да поддържат масата си. Доказано е, че добавките от BCAA могат да забавят ефекта на DOMS (забавеняне на мускулната болезненост), което се случва 24-46 часа след вашата тренировка.
Освен това спортистите, които използват BCAA, няма да се притесняват, че ще надхвърлят ежедневния си калориен прием. Тези, които се състезават в различните класове по тегло, могат да изградят чиста мускулна маса и да не се притесняват от отпадане поради натрупване на маса. Това може да им помогне да поддържат мускулната маса, въпреки че са с калоричен дефицит.

3. Подобрено мислене

Освен физическото доминиране в тренировките, от съществено значение е спортистите да имат правилния начин на мислене. Как обаче може да се промени начинът на мислене? За някои треньори това е нещо, което не може да бъде променено или преподавано. Науката, от друга страна, не е съгласна.
Серотонинът играе жизненоважна роля в усещането за умора сред спортистите. Според експертите една аминокиселина, наречена триптофан, може да премине през кръвно-мозъчната бариера и след това да се превърне в серотонин. Какво представляват BCAA? BCAA се конкурират с триптофан, който на свой ред пречи на производството на серотонин да допринесе за умората.

4. Идеални за преди тренировка

Типичното описание на добавката преди тренировка е, че тя е продукт, който съдържа различни стимуланти. Това обаче не винаги е така. Много пъти в много изследвания е доказано, че пред тренировъчните продукти, които съдържат стимуланти, могат да причинят сериозни увреждания на сърцето. Разклонено верижните аминокиселини се представят като отлична алтернатива. Те също могат да бъдат използвани като източник на енергия, който позволява на тялото да се представя по-добре, докато тренирате.

Каква доза трябва да приемете?

Ако искате да се възползвате пълноценно от BCAA, препоръчваме Ви да вземете около 72 mg на килограм от теглото си. Можете също да ги набавите чрез храни като говеждо месо, яйца и различни други меса. Обаче, рядко се спазват изискванията за BCAA, като се консумират в храни. Това е мястото, където добавките могат да бъдат набавени по-удобно.
Тъй като BCAA се абсорбират бързо и директно в скелетните мускули, специалистите по хранене вярват, че те трябва да бъдат погълнати преди, по време и след тренировката. Това е перфектната съставка за спортисти, които трябва да оптимизират тренировките си.

Могат да се използват в комбинация с други добавки

Аминокиселините могат да се използват заедно с други добавки. L-карнитинът е един пример, който се оказва добра комбинация с BCAA. Той всъщност могат да трансформират BCAA в комплекс, който може да бъде по-добре усвоен от вашето тяло.

Заключение

Ако сте спортист, който ежедневно трябва да подобрява ефективността, инвестирането в BCAA е почти сигурно добър избор. Както вече казахме, за разлика от лекарствата за подобряване на ефективността, BCAA са законни и одобрени от FDA. Освен това те не причиняват никакви странични ефекти.
След като прочетете всичко това, можете да си зададете въпроса дали трябва да изхвърлите суроватките на прах. Е, не е точно така. Според специалистите по хранене само BCAA не са достатъчни. Трябва да имате диета, съдържаща разнообразни храни и достатъчно протеинови добавки, за да изградите идеалната си мечтаната визия. Въпреки това, BCAA може да направи огромна разлика в цялостното представяне на спортиста.

Добави Коментар