16558
Доволни клиенти
Общо: продукта
Бърза поръчка
Поръчай
Количка
лв
0884 133 648 За консултация и поръчка
Онлайн магазин за хранителни добавки и фитнес аксесоари

15 Невероятни ползи за здравето от боровинките, които не знаехте

15 Невероятни ползи за здравето от боровинките, които не знаехте
02 March 2019
2858

В днешната тема ще включим всички плодове под общото обозначение (Berries). Това са боровинките, малините, ягодите. Те са чудесни. Можете да ги прибавяте към десерти, напитки, салати или да ги използвате, за да предадат мечтания вкус на други храни като палачинки. Можете дори да ги ядете самостоятелно и те все ще са ви вкусни. Както вероятно сте установили досега, плодовете също имат многобройни ползи за здравето. Нека да разгледаме как тези вкусни плодове могат да ви помогнат за вашето здраве.

1. БОРОВИНКИТЕ (BERRIES) СА ОПАКОВАНИ С АНТИОКСИДАНТИ

Много от плодове ( Berries )  са пълни с антиоксиданти (в това число влизат и ягодите, които ще разгледаме по долу) . За тези, които не знаят, антиоксидантите помагат да се предотвратят заболявания , да се подобри кожата и косата, и да се води по-здравословен живот. Ето защо хората, които ги приемат през цялото време, са винаги толкова щастливи!

2. БОРОВИНКИТЕ (BERRIES) МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ ДА ОТСЛАБНЕТЕ 

Боровинките са с ниско съдържание на калории, а това означава, че можете да ги хапвате без да ги пакетирате. Тъй като те са сочни и съдържат много вода, голяма част от техният състав е наситена с вода, която изобщо не съдържа калории. Средната ягода има между 3 до 6 калории. Чаша боровинки има само около 80 калории. Вместо да хапвате картофените чипове, вземете си боровинки – Полезно и приятно !

 

3. ИМАТ ГОЛЯМО СЪДЪРЖАНИЕ НА ФИБРИ

Както казахме по-горе  всички Berries ( боровинки ) се състоят от около 85% вода. Останалото е предимно фибри, а те са неразделна част от здравословното хранене. Те ви помагат да сте в добро здравословно състояние и да поддържате теглото си, което е от съществено значение за здравето на червата. Имайте предвид, обаче, че всъщност трябва да ядете плодовете цели, за да получите фибрите! Наистина няма никакви фибри в сока, дори и ако е 100% сок. За да получите фибри , ще трябва да смилате плодовете на пюре и така да го приемете. Най-лесния вариант е както казахме по-горе, да се хапват директно.

4. СЪДЪРЖАТ ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА

Фолат (по-известен като витамин В, Когато навлезе в храносмилателната система, фолатът се преработва в биологично активната форма на витамин В9.) е известен със своите ползи за здравето, които включват подобрения на сърдечносъдовото състояние. Има дори проучвания, които предполагат, че тя може да помогне за отстраняване на разстройствата на настроението като депресия. Това е особено полезно за бременни жени, тъй като помага за предотвратяване на нарушения на растежа на плода и може да предотврати неврологични вродени дефекти.

5. ИМАТ ТОНОВЕ АНТОЦИАНИНИ

Много учени все още не са наясно какво точно правят антоцианините, но почти всички смятат, че те ви дават някакви ползи за здравето. За тези, които не знаят, антоцианините са това, което дава на плодовете техните различни цветове. Помислете за тях като оцветяване на природата. Смята се , че те имат превантивни и терапевтични свойства, като способността да се намали рискът от сърдечно-съдово заболяване и инсулт.

 

6. ПЛОДОВЕТЕ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ЗА ПОДДЪРЖАНЕТО И ПРЕДОТВРАТЯВАНЕТО НА ДИАБЕТА

Хранителните вещества в боровинките са показали, че помагат да се предотвратят диабет от тип 2 и това е достатъчно добра причина да ги ядете точно затова като превенция. Въпреки това, те също са много добре за прием и от хора, които вече имат диабет. Благодарение на високото съдържание на фибри, за което говорихме по-рано и способността им да бъдат сладки, без да имаме високо съдържание истинска захар, те са идеални за диабетици, които търсят сладко удоволствие.

7. МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ ЗАГУБА НА РАЗСЪДЪКА

Публикувано е проучване, което показва, че жените, които ядат плодове често могат да предотвратят процеса на умствен упадък, който идва с възрастта. Проучването представя, че жените, които ядат здравословно количество плодове, имат по-добро мислене, разсъждение и памет.

8. ЧЕРВЕНИТЕ И СИНИТЕ БОРОВИНКИ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ЗА ИНФЕКЦИИ НА ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА

Проучванията показват, че пиенето на сок от червени боровинки може да ви помогне да преодолеете инфекциите на пикочните пътища благодарение на техните хранителни вещества и способността да изчистите вредните бактерии, които могат да причинят инфекция. Друго изследване показва, че сините боровинките имат същия ефект. Ако търсите как да подобрите здравето на уринарния тракт, сокът от червени и сини боровинки е средството, което може да ви помогне.

9. МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Това е стандарт за почти всички плодове. Това е една крачка по-далеч от сърдечните заболявания. Не е нужно да казвате колко проучвания са показали това, защото на практика са много и всички са положителни. Повече от тези плодове във вашата диета е по-добре и плодовете идват в много различни цветове!

10. ЯГОДИТЕ ( ЧАСТ ОТ СЕМЕЙСТВОТО НА BERRIES, МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ ДА ЗАПАЗИТЕ ОЧИТЕ СИ ЗДРАВИ)

Проучванията показват, че яденето на поне три порции ягоди на седмица може да помогне за предотвратяване на дегенерация на макулата. ( Свързана с възрастта макулната дегенрация е дегенеративно заболяване на ретината, което причинява прогресивна загуба на центролното зрение. 90 % от хората губят нормалното си зрение поради болест.)

11. СИНИТЕ БОРОВИНКИ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАМРАЗЕНИ, БЕЗ ДА НАМАЛЕЯТ НЯКОИ ОТ ТЕХНИТЕ АНТИОКСИДАНТИ

Всички горски плодове са страхотни, но има проблем, че те ще се развалят. Можете да си купите толкова много, но даден момент, ако не са консумирани, те ще се развалят доста бързо. Това не е проблем за сините боровинки, защото е доказано, че можете да замразите боровинките, и да запазите всичките им хранителни свойства и ползи. Това означава, че можете да се запасите и да ги задържите в продължение на месеци!

12. КРЕМЪТ МОЖЕ ДЕЙСТВИТЕЛНО ДА ВИ ПОМОГНЕ ПОВЕЧЕ, КОГАТО СЕ ПРИЕМА КАТО ЕКСТРАКТ

Боровинките са сред най-уникалните плодове. Някои хора всъщност обикновено ги предпочитат сурови. Повечето обикновено се подслаждат и се поднасят в кексове  или се консумират като напитка. Те обаче могат да се приемат и под формата на хапчета като екстракт. Последните проучвания показват, че приемането им под формата на “хранителна добавка” всъщност е много по-здравословно, отколкото консумирането на сок, защото хранителните вещества работят най-добре, когато получавате всички части на плодовете, а не само сокът.

13. БОРОВИНКИТЕ МОГАТ ДА ПРЕДОТВРАТЯТ РАКА!

Многобройни проучвания показват, че боровинките правят цял ​​куп неща за да предотвратят рака. Това се прави по няколко начина, като подобряването на общото здравословно състояние на цялото ви тяло, но има и “химикали” в боровинките, които помагат да се предотврати образуването на ракови клетки.

14. БОРОВИНКИТЕ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР

Някои проучвания предполагат , че полифенолите, открити в много плодове, помагат да се изчистят създадените токсини в мозъка, които допринасят за болестта на Алцхаймер. Имайте предвид, че нищо не е конкретно,  но това е болест на мозъка, която е толкова лоша, че е добре да се вземат превантивни мерки преди появата и.

15. ЯГОДИТЕ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН

Както всички знаем, легендарният Робин Уилямс почина не много отдавна (2014 г). Един от факторите, които допринасят за това, е неотдавна диагностицираната му болест на Паркинсон . Има проучвания , които показват, че яденето на поне две порции плодове на седмица може да намали риска от болестта на Паркинсон с до 25%, като някои мъже са изправени пред намален риск до 40%.

Много е лесно да включите плодовете в почти всяка диета и с разнообразните ползи за здравето, дискутирани тук, буквално няма причина да не правите по-добър опит да поставите повече от тях в диетата си. Те са толкова полезни за вас и имат страхотен вкус. Излез и купи малко ( а ако имаш от къде – Набери )!

В статията е използвана информация от :

Lifehack.org

Добави Коментар