Витамин С или L-аскорбинова киселина е незаменим витамин за човешкия организъм. Този витамин е необходим за извършването на редица метаболитни процеси в организма на всички животни, а също и в растенията. Повечето организми произвеждат витамин Ц самостоятелно. Той се произвежда в черния дроб от глюкоза. Изключение правят някои бозайници, начело с човека (човекоподобни маймуни, прилепи), които трябва да си го набавят с храната. играе голяма роля в поддържането на здравословното състояние и предпазването от заболявания. Този водноразтворим витамин повлиява процесите в тялото по различни начини. Сред най-важните функции на витамин С в човешкия организъм, са антиоксидантната му активност, синтезата на колаген, поддържане на сърдечно-съдовата система и подпомагане на функцията на имунната система. Препоръчителният дневен прием на аскорбинова киселина е обект на спорове. Изглежда степента на резорбция намалява с увеличаване на приетата доза (Levine, 1996). Вътреклетъчната концентрация на витамин С е една и съща при 30 и 60 mg дневна доза, а при 100 mg се наблюдава насищане на неутрофили, моноцити и лимфоцити